Åbningen af Café Venlig i Kulturhuset 9. marts 2016 blev markeret ved symbolsk at lade borgmester Steen Vindum (V) knytte bånd mellem Kulturhusets formand, Rebecca Bjørnholt Arnaldo (t.v.), og den chilenske musiker Pedro Oyarzo, der i øvrigt tager sin guitar med til fødselsdagsfesten på fredag. Privatfoto: Lars Work Kristensen

Et år med gratis venlighed

Jesper Rosenquist 

Fredag fejrer Café Venlig sin fødselsdag med multietnisk tag selv-bord og musik i Kulturhuset

SILKEBORG Det første år er gået, siden borgmester Steen Vindum (V) indviede integrationsprojektet Café Venlig, og venskabs- og værestedet inviterer derfor til fødselsdagsfest fredag eftermiddag og aften i Kulturhuset på Hostrupsgade.

Som altid er der gratis kage, te og kaffe til alle, men denne dag opfordres gæsterne til hver især at medbringe en ret mad til et stort, multietnisk tag-selv-bord.

Efter den gratis fødselsdags-buffet fortsætter hyggen med underlægningsmusik. Fire musikere med meget forskellig baggrund - Robert Thompson fra Florida, Pedro Oyarzo fra Chile, syriske Safwan Kilani og danske Henrik Vedel Kristensen - indtager på skift Kulturhusets nye scene, og med lidt held slutter aftenen med en god gang jam.

Hygge på kryds og tværs
Egentlig er der ikke brugt så meget tid på at planlægge fødselsdagen.

- Men når alle hjælper til, skal det nok blive en god dag, lyder det forventningsfuldt fra Lars Work Kristensen, der i sin tid var med til at oprette caféen, i en pressemeddelelse.

- Dengang gik vi også bare i gang - og se bare, hvad det har udviklet sig til: Der kommer hver gang typisk 15-25 deltagere fra blandt andet Syrien, Somalia, Sudan, Eritrea, Serbien og Bosnien - heldigvis godt blandet med »indfødte« silkeborgensere, unge og ældre imellem hinanden - og alle hygger sig på kryds og tværs og hjælpes ad med at få kaffen og kagen på bordet, siger han.

Styr på breve og beskeder
Det hele foregår i en åben og uformel atmosfære, hvor der er plads til at øve sprog, lave lektier og få styr på breve og beskeder fra offentlige myndigheder - eller måske få en klipning, en gang massage eller en ansigtsbehandling. Alt fungerer på frivillig og ulønnet basis, og kagen og kaffen er sponsoreret af to supermarkeder.

Ifølge Lars Kristensen har caféen fungeret som en slags katalysator for andre aktiviteter i Kulturhuset.

På et tidspunkt blev der taget initiativ til at lave fællesspisning i forlængelse af café-eftermiddagene og senere også andre dage, og for et par måneder siden begyndte caféen også at have åbent om fredagen i kombination med Stop Madspilds ugentlige besøg.

- I det hele taget er der kommet meget mere liv i Kulturhuset, efter at caféen er kommet til. Så vi håber da på, at vi ikke bliver nødt til at standse, når kommunen engang næste år lukker Kulturhuset for i stedet at åbne et ungekulturhus på Amaliegade, siger Lars Kristensen.

Café Venlig er et uformelt venskabs- og værested med fokus på integration.

Det upolitiske nonprofit-initiativ udspringer af Venligboerne i Silkeborg og er baseret på frivillighed, hjælpsomhed og donationer. Kvickly Silkeborg og Rema 1000 på Arendalsvej er faste sponsorer.