Lokalt firma solgt i milliard-handel

Søren Nielsen 

Stifteren af Borg Automative sælger størstedelen af sit livsværk til konglomeratet Schouw & Co. i Aarhus

SILKEBORG Schouw & Co. køber nu majoriteten i den danske industrivirksomhed Borg Automotive i Silkeborg.

Købet forgylder den lokale ejer og stifter af virksomheden Søren Toft-Jensen.

Ifølge oplysningerne er virksomheden værdiansat til 1,15 mia. kroner, og Schouw & Co. køber 85 pct. af virksomheden af Søren Toft-Jensen.

Den resterende del ejes af Borg Fonden.

Der er i alt 1.400 medarbejdere i Borg Automative. Størstedelen er i Polen med 1.200 ansatte. Desuden er der ansatte i England, Belgien og omtrent 70 i Silkeborg, hvor den daglige ledelse sidder.

Borg Automotive blev stiftet i 1975 af en kun 25-årig Søren Toft-Jensen under navnet Toft-Jensen Elektro ApS.

Knap 10 år senere blev den første fabrik etableret, og siden er det gået slag i slag for den driftige eneejer. I 2007 tilkøbes det danske starter- og generatorrenoveringsfirma Dansk Renoverings Industri, i 2012 tilkøbes belgisk/engelske Car Parts Industries og i 2014 bygges Nordeuropas største core-lagerfacilitet i tilknytning til fabrikken i Polen med plads til oplagring af 400.000 brugte bildele:

- Jeg har været igennem et utroligt forløb og et eventyr, hvor jeg har været begunstiget af en dansk og udenlandsk medarbejderstab, som i særlig grad har medvirket til en særdeles positiv udvikling gennem årene. Nu er tiden dog kommet til at give nøglerne videre. Jeg har fået mange købstilbud de seneste år, men det har været vigtigt for mig at sikre virksomhedens langsigtede udvikling i et nyt ejerskab. Jeg kan ærlig talt ikke tænke mig en bedre køber end Schouw & Co. Her ved jeg, at der tænkes i langsigtede investeringer, at medarbejdernes ve og vel er i fokus, og at der er den nødvendige finansielle styrke, der kan løfte virksomheden til næste niveau, siger Søren Toft-Jensen, der i 2008 indsatte en ekstern adm. direktør og selv skiftede til en opgave som direktør for forretningsudvikling.

I dag er det adm. direktør Kim Kruse Andersen, som er ansvarlig for den daglige drift, men Søren Toft-Jensen sidder fortsat som medlem af bestyrelsen.

I det seneste regnskabs år fik virksomheden et rekordresultat på 89 millioner kroner mod 50 millioner året før.

Omsætningen var i seneste regnskab på 569 mio. kroner.

Schouw & Co. oplyser, at opkøbet skal ses som strategisk inden for en satsning på refabrikering af komponenter til bilindustrien.

Schouw & Co. ser et stort vækstpotentiale i virksomheden, og adm. direktør Jens Bjerg Sørensen lægger da heller ikke skjul på, at omsætningen i Borg Automotive skal løftes yderligere.

Global størrelse og udbredelse er netop nøgleparametre i den måde, som Schouw & Co. udøver aktivt ejerskab i sine virksomheder på:

- Vores fornemmeste opgave bliver at løfte Borg Automotive til næste niveau. Det betyder både højere volumen og større geografisk spredning. Vi har ambitioner om at skabe Europas største uafhængige producent af refabrikerede autodele, og vi har den nødvendige finansielle styrke til at kunne skabe vækst både organisk og via opkøb, fortsætter han