»Den politiske Kandestøber« I Jysk Musikteater på onsdag. Foto: Gudmund Thai

Komedien om den politiske kandestøber

TEATER Ludvig Holberg skrev »Den politiske Kandestøber« i 1722, men den politisk komedie om kandestøberen, der hellere vil være politiker, er ikke blevet mindre aktuel i dag.

Onsdag kan man opleve Henrik Koefoed i hovedrollen som kandestøberen i Folketeatrets opsætning af Holdbergklassikeren i Jysk Musikteater.

I stedet for at passe sit arbejde og sin familie, sidder han på kroen med en håndfuld ligesindede, der nok mener at vide, hvor skoen trykker. Kandestøberen læser skam også aviser, så han er godt underrettet om indenrigs- og udenrigssager. Han er faktisk langt bedre egnet til at sidde med den politiske magt, end dem, der nu gør det. Hvis han selv skal sige det.

Blandt byens småhandlende vinder han tilslutning til sine holdninger.

Da det kommer den herskende magt for øre, at kandestøberen smeder politiske rænker, føler de sig truet og udnævner ham - på skrømt - til borgmester. Kandestøberen overdænges med politiske sager og vikles ind i et virvar af bortforklaringer, bilag og lokumsaftaler, der ikke holder vand i byretten.

Ud over Henrik Koefoed medvirker Mette Horn, Sonja Oppenhagen, Søren Hauch-Fausbøll, Christian Gjellerup Koch, Torben Zeller, Kristian Holm Joensen, Mathias Sprogøe Fletting, Sofie Alhøj og Jesper Riefensthal.