Nils Ramhöj: Requiem VI

Face på Badet: Nils Ramhöj

Kunstcentret Silkeborg Bad viser indtil 8. oktober udstillingen »Ansigt og Identitet – en Face-kunstudstilling« med 15 danske og internationale kunstnere. I kulturtillægget bringer vi i de kommende uger et kort portræt af kunstnerne. I dag den svenske kunstner Nils Ramhöj.

KUNST Nils Ramhöj fulgte et menneske i den sidste tid og lige efter. Det var ikke en tilfældig person, men kunstnerens egen far, der var model til en serie af malerier, som fik titler som »Far«, »Requiem« og »Hvile«.

Ud over kunstnerens fabelagtige vilje til at trænge til bunds i stoffet, har familierelationen intensiveret værkernes udtryk. Men trods familiebåndet, handler det om det almene: Hvad sker der, når livet gradvis siver ud?

Ramhöj undersøger relationen mellem det fysiske og ånden, hvad kan man af det ydre se om det indre, og hvordan hænger det sammen?

Efter Far-serien fulgte en Søn-serie og en med selvportrætter. De store vigtige livspørgsmål - kærlighed, familierelationer - er gennemgående temaer i hans kunst. Han er meget omhyggelig i udviklingen af sine egne blandformer, og elsker birkefinér! Den første separatudstilling fandt sted i Sverige i 1980.

Siden har Ramhöj vist sine værker på museer og gallerier i ind- og udland, og dokumenteret sit arbejde i flere betydelig bogudgivelser, sammen med forskellige bidragydere.