Det smukke vinterpalads var indtil 1917 det officielle residens for de russiske zarer i hovedstaden.

Ruslands store kulturrigdomme

Oplev de to store kulturelle metropoler Skt. Petersborg og Moskva på en rejse fra 27. september-3. oktober

Den Russiske Føderation er verdens største land. Det er dog ikke kun størrelsen, der gør Rusland bemærkelsesværdig, men bestemt også den fængslende kultur og drabelige historie.

Verdenskendte navne som Dostojevskij, Tolstoj, Ivan den Grusomme, Lenin og mange flere har på hver sin måde medvirket til at sætte sit præg på landet samt markeret sin position over for hele verden.

Læserklubben har i samarbejde med Sørens Rejser og med OurWorld som teknisk arrangør lavet en rejse til dette mægtige land.

Vi koncentrerer os om Skt. Petersborg, landets kulturelle centrum gennem århundreder med Peter-Paul-fæstningen og Vinterpaladset, og om Moskva, det politiske og historiske centrum med Den Røde Plads, Vasilijkatedralen og Lenins mausoleum.

Onsdag, 27. september er der busopsamling i Kjellerup, Silkeborg, Ikast og Herning til Billund Lufthavn, hvorfra KLM flyver klokken 10.05. Med flyskift i Amsterdam er vi fremme i Skt. Petersborg klokken 16.25, lokal tid, hvorefter vi kører direkte til Hotel Oktybrskaya.

Hotellet er centralt beliggende cirka et kvarters gang fra Nevsky Prospekt, byens hovedgade, der er 25 meter bred, fire kilometer lang og anlagt i 1710 af Peter den Store.

Nevsky Prospekt er en af Ruslands mest kendte gader, hvor man blandt andet finder fremragende arkitektur og spændende indkøbsmuligheder. Vi slentrer en lille tur i nærområdet. Aftensmad på hotellet.

Fortidens zarer
Torsdag morgen henter bussen os og vi oplever den enorme hovedgade, krydser broen til øen Vasilievsky, der er den største ø i byen og stedet hvor mange russiske bryllupper finder sted. Vi fortsætter til byens højeste bygning - katedralen, hvor de russiske zarer er begravet. I 2006 blev Prinsesse Dagmar af Danmark flyttet fra Roskilde Domkirke hertil for at ligge sammen med sin mand, den myrdede zar Alexander III.

Vi besøger også Peter-Paul-fortet, der i 1703 blev bygget som beskyttelse mod den svenske flåde og senere som fængsel for vigtige politiske fanger. Den første indsatte var forøvrigt zarens egen søn. I dag er det nænsomt restaureret og fungerer som museum. Også Eremitagen, et af verdens største kunstmuser, befinder sig her.

Næste stop er ved bronzestatuen af Peter den Store - byens grundlægger.

Herefter fortsætter vi til St. Isaacs Katedral, der er Ruslands største. Det imponerende bygningsværk er over 100 meter højt og tog 40 år at færdiggøre.

Dagens sidste stop er ved det berømte og smukke vinterpalads, kønt beliggende på floden Nevas bred.

Ren overdådighed
Fredagens udflugtsmål er Peterhof, en mindre by i udkanten af Skt. Petersborg. Byen er klart domineret af Romanov-familiens sommerpalads, der er den rene og skære overdådighed inspireret af Versailles og bygget med det formål at imponere og underholde tusindvis af gæster.

Huset Romanov var Ruslands sidste zar og familien herskede i mere end 300 år. Vi skal udforske området, der byder på kunstneriske haver, en overflod af skulpturer og fontæner.

Først på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet.

Lørdag morgen efter morgenmaden tager vi toget til Moskva. Turen tager godt fire timer, og vi kan nyde udsigten til landets enorme landbrugsarealer og landskabet med skove, landsbyer og søer.

Med tog til Moskva
Fremme i Moskva kører vi til Hotel Delta Izmailovo, der er vores hotel under opholdet i Moskva. Efter indtjekning er der tid til at se lidt på området sammen med rejselederen.

Søndag tager vi på en hel dags sightseeing i Moskva. Karakteristiske løgkupler, bygninger fra Ivan den Grusummes tid i 1500-tallet, imponerende museumsbygninger og massiv, firkantet sovjetarkitektur sætter deres præg på byen. Moskva er imidlertid også en grøn by med mere end hundrede parker og haver.

Byen har været landets politiske, kulturelle, finansielle, uddannelsesmæssige og transportmæssige centrum i mere end 850 år.

Naturligvis vil denne dag også bringe os til Den Røde Plads, omkranset af spændende bygninger - blandt andet Vasilij-katedralen og det massive Lenin-mausoleum, bygget i granit. Gennem tiden har de siddende herskere/regeringer brugt pladsen til magtdemonstrationer af stor kaliber. I dag er det turisterne, der dominerer stedet.

Vi bevæger os rundt i byen med bus, og ser og hører om flere af byens talrige seværdigheder, herunder St. Basil katedralen, Lenins Mausoleum og det frygtede KGB hovedkvarter - udefra.

Dagen slutter med et flodkrydstogt på Moskvafloden, før vi returnerer til hotellet og aftensmaden.

Magtens centrum
Kreml er på én gang magisk smuk og lidt hemmelighedsfuldt. Her i magtens centrum har den russiske præsident sit officielle residens. Den ældste kerne af bygningerne er fra 1400-tallet. Formiddagen bruges på at se nærmere på bygningerne og høre historierne. Ved 13 tiden kan man vælge at følge bussen tilbage til hotellet eller tage rundt på egen hånd. Du er også velkommen til at følge med rejselederen ud på endnu en udflugt - denne gang med offentlige transportmidler og for egen regning.

Vi mødes først på aftenen til fælles middag.

Tirsdag tjekker vi ud fra hotellet og har nogle timer enten i selskab med rejselederen eller på egen hånd indtil bussen kører os til lufthavnen, hvor vi skal med flyet klokken 17.00. Med flyskifte i Amsterdam lander vi i Billund klokken 22.40.

Herfra bus tilbage til hjembyerne.

Inkluderet i prisen
Prisen for denne spændende rejse er 10.975 kroner per person i dobbeltværelse. Eneværelsestillæg på 1700 kroner. Abonnenter på avisen får et gavekort til Læserklubben på 200 kroner.

I prisen er inkluderet:

Bus til Billund Lufthavn t/r

Fly Billund-Amsterdam-Skt. Petersborg/Moskva-Amsterdam-Billund

Lufthavnskatter pr. 13/3

Transfer fra lufthavn-hotel

Tre nætter i Skt. Petersborg

Udflugter i Skt. Petersborg iflg. program

Tog Skt. Petersborg-Moskva

Transfer station-hotel

Tre overnatninger i Moskva

Udflugter inkl. flodcruise

Seks gange morgenmad

Seks gange aftensmad

Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Lokalguide på udflugterne

Det er lidt besværligt at få visum til Rusland for man skal møde personligt op på ambassaden i København. Vi laver en tur ud af det og inviterer alle til samlet at køre i bus til hovedstaden torsdag 10. august.

Tirsdag 23. maj klokken 17, afholdes der et inspirationsmøde på Herning Fokeblad, hvor du blandt andet kan høre om denne rejse. til Læserklubben i Silkeborg på [email protected] eller på telefon 87 22 84 69.