At være på et flodkrydstogt er noget helt specielt. Du følger meget med i det skiftende landskab, som skibet passerer og får en stor fornemmelse af, hvor afvekslende området er.

Læserrejse: Med Læserklubben på vincruise på Rhinen

Lone Henningsen 

Med Ole Porsvig, Per Pallesen, vinsmagninger og skønne udflugter tager Læserklubben og Sørens Rejser på et Rhincruise 9.-16. oktober

Et krydstogt er for de fleste en fantastisk oplevelse. Midt i en afslappende atmosfære på et flydende luksushotel kan man nyde de smukke scenerier, som passerer forbi, samtidig med at livet nydes om bord på skibet med dejlig mad, vine og diverse faciliteter.

Hver dag lægger skibet til kaj et nyt sted, og man tager på udflugt og får nye og anderledes oplevelser hele tiden.

Specielt for dette krydstogt er det fokus, der er lagt på vinen. De to store vinkendere Ole Porsvig fra Tysk Vin Klub og skuespilleren Per Pallesen bidrager til ugens program med kyndig vinkendskab samt sjove anekdoter.

Mandag 9. oktober er der tidlig busafgang fra Silkeborg, Ikast og Herning. Med passende pauser undervejs køres der til Strasbourg. Indtjekning på M/S Leonora****+ i den valgte kahyt.

Senere informationsmøde i loungebaren med champagne og canapeer, hvor Ole Porsvig fra Tysk Vin Klub præsenterer ugens program.

Aftensmad på skibet.

Symbol på fred
Tirsdag efter morgenmaden er der udflugt i Strasbourg, hvor vi skal se byen og på en smuk kanalrundfart.

Herefter er der bytur til fods, hvor vi blandt andet besøger det smukke »Petit France«, der ligger i det nyrestaurerede og velbevarede centrum. Strasbourg har skiftevis været under fransk og tysk herredømme, men er nu et symbol på forsoningen mellem Frankrig og Tyskland og dermed for freden i Europa. Flere EU-institutioner har til huse i byen, herunder også parlamentet.

Retur på skibet til frokost, hvorefter vi tager på besøg på en lokal vingård, hvor vinbonden viser sin produktion. Vi skal på en kort markvandring, ligesom der efterfølgende holdes vinsmagning af gårdens produkter.

Retur til skibet og lidt afslapning inden middagen serveres.

Alsace Broder Orden
Om aftenen fortæller skuespiller Per Pallesen om sin interesse for vin i almindelighed og om Alsace-vine i særdeleshed.

Per Pallesen er medlem af den prestigefyldte Alsace Broder Orden, og han har derfor en gennemgående viden om områdets populære vine. Naturligvis nyder vi et godt glas Alsace-vin imens.

Onsdag sejler vi fra det internationale Strasbourg om morgenen. Op ad formiddagen er det Ole Porsvigs tur til at fortælle om vin. Her er det i sagens natur den tyske vinproduktion, der ligger ham mest på sinde og han har utrolig stor kendskab til både produktion og vinens historie.

Ved 13-tiden anløber vi Mannheim, og efter frokosten er det udflugtstid.

I dag er det den smukke universitetsby Heidelberg, der er på programmet. Med omkring tre millioner dagsturister hvert år er Heidelberg med i toppen af alle turiststatistikker for Tyskland, Europa og sandsynligvis også for hele verden.

Efter middagen om bord fortæller Per Pallesen anekdoter fra et langt og spændende skuespillerliv, mens vi nyder et godt glas vin.

Torsdag er der afsejling klokken syv med kurs mod Rüdesheim, hvor vi ankommer til middag.

Efter frokost kan man vælge at deltage i et besøg i Vinhuset Allendorf, der er en af Rüdesheims førende vinhuse, og hvor Ole Porsvig er uddannet. Vi får en gennemgang af husets produktion, ligesom vi naturligvis skal smage nogle af de dejlige Rheinau-vine, som bonden levende fortæller om med hjælp fra Ole Porsvig.

Man kan også vælge at gå med en af rejselederne på bytur i Rüdesheim, der er en utrolig hyggelig Rhinby.

Den mousserende Sekt
Efter middagen på skibet er det tid til at stifte bekendtskab med Sekt, der er navnet på den tyske »Champagne«. Sektsmagningen finder sted i skibets agterlounge, og Ole Porsvig er vært. Der fortælles om produktionen af Sekt, og frem for alt smager vi også på den. Du kan også nå et lille visit i den berømte Drosselgasse eller at udforske Rüdesheims mange cafeer.

Fredag morgen afgang med kurs mod Köln, hvor vi er fremme cirka klokken 14. Skibet ligger tæt på centrum, så der er byvandring, besøg i domkirken samt tid på egen hånd til shopping. Sidst på eftermiddagen bydes der på kaffe, te og kage på skibet, hvorefter Ole Porsvig holder foredrag om tyske hvidvine samt vine fra området omkring Ahrfloden.

Winemakers Dinner
Om aftenen holdes der Winemakers Dinner, hvor vi til en udsøgt fire-retters menu drikker vine, udvalgt af Ole Porsvig. Der er tale om nogle af de ypperste vine, som Tyskland kan præstere. Efter middagen er der musik og dans i loungebaren.

Lørdag sejler vi fra Köln tidligt om morgenen og er fremme i Arnhem klokken 13. For de, som har lyst, er der udflugt til The Airborne Museum i Oosterbeek. Byen Arnhem vil for altid være forbundet med et af de mest berømte slag under Anden Verdenskrig, nemlig Slaget ved Arnhem, der fandt sted 17. og 18. september 1944. På det lille slot Hartenstien i Ooesterbeek, som var hovedkvarter for Operation Market Garden, er der i dag indrettet det mest fantastiske museum, The Airborne Museum, der fortæller hele historien. Ikke langt fra Hartenstein ligger begravelsespladsen Airborne Kerkhof. Her hviler 1667 engelske og 79 polske soldater, som faldt under slaget. (Entreen til Museet er cirka 15 euro).

Tilbage på skibet er der kaptajnens cocktailparty med en præsentation af skibets besætning efterfulgt af »Kaptajnens Middag«. Underholdning, dans og musik i loungebaren.

Søndag afsejling og ankomst til Amsterdam godt middag.

Besøg i Amsterdam
I dag går udflugten til centrum af Hollands hovedstad, hvor vi ikke skal snydes for en kanalrundfart, der burde være et must, når man besøger Amsterdam. Efterfølgende tid på egen hånd inden aftensmaden.

Alting får en ende også krydstogtlivet. Vi tager afsked mandag morgen efter morgenmaden og begiver os hjemad mod Midtjylland.

Hjemkomst først på aftenen.

Næsten alt inkluderet
Prisen for dette skønne krydstogt er 9995 kroner per person i dobbeltkahyt på hoveddæk. Tillæg for enekahyt 2700 kroner.

Følgende er inkluderet:

Bustransport i ****bus

Syv overnatninger i dobbeltkahyt på Main dæk (over vandlinjen)

Syv gange morgenmad

Seks gange frokost

Syv gange middage

Vinsmagninger

Udflugter

Husets øl/vin/vand om bord på skibet hver dag fra klokken 11-23

To gange kanalrundfart

Drikkepenge til besætningen 7 euro per person per nat. Betales den sidste dag på skibet

Kahytter på øverste og mellemdæk kan købes som tillæg. Alle kahytterne er lige store, men på mellem og øverste dæk kan vinduerne åbnes og der er fransk altan.

Tillæg per person på mellemdæk er 532 kroner og på øverste 1100 kroner.