På lørdag kan der mødes landevejs- og mtb-kørere i tusindvis i det midtjyske landskab. Det er deltagerne i Hærvejsløbet. Der er i øvrigt rigtig mange silkeborgensere blandt deltagerne. På top 10 over byer med flest deltagere ligger Silkeborg som nummer to med 193 tilmeldte, kun overgået af mål-byen Viborg med 326. Foto: Henrik Ehlers

5500 på cykelløb ved Silkeborg lørdag

Bent Nørgaard 

Hærvejsløbet vokser og vokser. Alle deltagere kommer tæt på Silkeborg, og der er startsteder i Bryrup, Funder og Engesvang

SILKEBORG/BRYRUP/FUNDER/ENGESVANG Det kommer til at myldre med deltagere i Hærvejsløbet i hele det midtjyske område - ja til dels helt fra Flensborg til Viborg på lørdag. Her afvikles årets udgave af DGI’s Hærvejsløbet, der byder på tre distancer for deltagere på landevejscykler og fire distancer for deltagere på mountainbike.

På forhånd er der tilmeldt i alt 5131 deltagere, men da der også kommer lidt eftertilmeldinger på de distancer, hvor der endnu er ledige numre, og da der er en del sponsorpladser, som ikke er medregnet, regner løbsleder Magnus Korsgaard Nielsen fra DGI med, at man i alt når op på cirka 5500 cyklende.

De allerede tilmeldte fordeler sig med 3038 på landevejscykler og 2093 på mtb.

- Vis hensyn
Med så mange cykelryttere i aktion kan der naturligvis blive trængsel.

- Vi vil gerne opfordre alle til at udvise ekstra forsigtig kørsel og agtpågivenhed denne dag, hvis de befinder sig i nærheden af Hærvejen. Der er rigtig mange cyklister på vejene, og på de små veje kan det resultere i nogle farlige situationer, hvis ikke alle viser hensyn, siger Magnus Korsgaard Nielsen.

Og det er naturligvis ikke kun bilisterne, der skal vise hensyn, alle deltagere har fået besked på, at de skal huske af tage hensyn til alle andre trafikanter, så vejene ikke bliver blokeret af de tusindvis af cykelryttere.

- Der skal være plads til alle på sådan en dag. Vores deltagere skal naturligvis også vise hensyn til alle de andre, der benytter vejene og være med til, at trafikken glider så ubesværet som muligt, siger løbslederen.

Startsteder ved Silkeborg
Af de i alt syv startsteder er det tre på Silkeborg-egnen. Den korte landevejs-tur på 55 km har start fra Funder. Næstlængste mtb-tur, der er på 110 km, er med start i Bryrup, og 60 km-ruten på mtb har start fra Engesvang. Alle ruter slutter i Viborg.

Længste tur er 270 km på landevejscykel fra Flensborg til Viborg. På mtb er længste tur 165 km med start i Vingsted - og den er nok lige så krævende som de 270 km på landevej, da der på mtb-ruterne langt fra køres på asfalt hele vejen, men også på skovstier, grusveje, og markveje.

Samtlige godt 3000 deltagere på landevejscykler skal en tur omkring Funder Skole, hvor et af depoterne på løbet er. Og de skal også omkring Vattrupgård lidt øst for Thorning, hvor der ligeledes er depot.

Deltagerne på mountainbike får mulighed for korte ophold ved Hjøllund, Engesvanghallen, Alhedehallerne i Frederiks og lejrpladsen i Stendal Plantage, da der er depoter alle disse steder.