Tidligere borgmester Hanne Bæk Olsen har forladt politik siden forrige byrådsvalg. Kønsfordelingen i byrådet er en af de skæveste i Østjylland. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Kønsfordeling helt skæv i byrådet

af Kenneth Husum 

Byrådet i Silkeborg er blandt de mest mandsdominerede i Østjylland

Der er langt mellem kvinderne i de østjyske byrådssale. Samlet er 71 procent af alle østjyske byrådsmedlemmer mænd, mens 29 procent er kvinder, viser en opgørelse, som TV2 Østjylland har lavet.

Østjyllands mest mandsdominereret byråd, målt i procent, finder man i byrådssalen i Skanderborg. Her er 24 ud af 29 byrådsmedlemmer mænd - i procent svarer det til 83 procent.

Ved seneste kommunalvalg i 2013 faldt andelen af kvindelige byrådsmedlemmer på landsplan med 1 procent, og det er en tendens, der også præger byrådet i Silkeborg. Ved valget i 2009 var ti af de 31 byrådsmedlemmer kvinder. Nu er der kun seks.

En af de kvinder, der har sagt farvel til byrådet, er tidligere borgmester Hanne Bæk Olsen, der i dag arbejder som administrativ leder ved Midt- og Vestjyllands Politi i Holstebro.

- Grunden til, at jeg valgte at stoppe, var egentlig fordi, jeg ikke kunne få det til at hænge sammen i forhold til at døgnet kun har 24 timer, og så fik jeg det efterhånden sådan, at jeg tænkte, jeg kunne faktisk ikke rigtig bidrage med noget nyt - og så tænkte jeg: måske skulle jeg flytte mig og lade nogle andre få chancen, lyder det fra den tidligere Silkeborg-borgmester.

Det byråd i Østjylland, der har den største repræsentation af kvinder, målt i procent, er byrådet i Favrskov Kommune, hvor ni af de i alt 25 medlemmer er kvinder. Målt i procent er det 36 procent.

- Det vigtigste er, at man får valgt nogen ind, som vil sidde i byrådet, og så er kønnet mindre vigtigt. Jeg tror, det er tilfældigt, at vi har så mange kvindelige byrådsmedlemmer, men jeg er glad for den forskellighed, det giver i byrådet, siger borgmester Nils Borring (S).