Den fine hjuldamper »Freya« fungerede i begyndelsen af 1900-tallet som royal yacht for dronning Wilhelmina.

Læserrejse Sejltur og »Sort Sol« med Læserklubben

Todagstur med bus til Nordtyskland og Sønderjylland. Sejltur med veteranskib på Kielerkanalen, hygge og overnatning i kanalbyen Friedrichstadt og uendelige sværme af stære i Tøndermarken 1.-2. oktober

Denne busrejse med Giba Travel bringer deltagerne syd for grænsen, hvor vi på en todagstur vil sejle på Kielerkanalen med det flotte gamle veteranskib, hjuldamperen »Freya«. Vi skal også besøge og overnatte i Friedrichstadt, der med sit flotte centrum af typiske gavlhuse kan charmere enhver besøgende.

Sidst, men ikke mindst, tager vi ud i Tøndermarsken for at opleve det fantastiske naturfænomen »Sort Sol«, hvor enorme stæreflokke danser ballet på himlen.

Afgang med bussen fra Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg søndag 1. oktober mellem klokken 05.30 og 06.30 (nøjagtige tider angives senere) med kurs sydpå. Undervejs i bussen får vi en kop morgenkaffe/te sammen med et rundstykke.

Ren nostalgi
Vi kører til Kiel, hvor vi stiger om bord på den skønne gamle hjuldamper »Freya«, der har hjulskovle og masser af både messing og mahogni.

Her oplever vi nostalgisk stemning, når vi sejler på den 122 år gamle Kielerkanal. Vores sejltur går fra Kiel til Rendsburg, og undervejs får vi muligheden for at opleve trafikken på den store kanal, der årligt betjener cirka 50.000 skibe. Kanalen blev indviet i 1895 og er med sine 99 kilometer et imponerende ingeniørarbejde af sin tid.

Om bord nyder vi en god brunchbuffet, mens skibet glider forbi smukke landskaber. Efter tre og en halv time ankommer vi til Rendsburg, og inden vi kører videre, går vi en tur i den gamle kongeby.

Hollandsk præg
Turen går nu til Friedrichstadt. Her bliver man med det samme betaget af de mange karakteristiske trappegavlhuse, der giver byen et yderst charmerende og romantisk særpræg. Friedrichstadt blev grundlagt i 1621 af Hertug Friedrichs III af Schleswig-Gottorf. For at få sin statskasse fyldt tog han kontakt til Holland, da hollænderne på dette tidspunkt havde ry som værende de bedste handelsmænd.

Med hjælp fra nogle verdslige hollændere, de såkaldte demonstranter, lykkedes det hertugen at få bygget Friedrichstadt. Han lovede til gengæld hollænderne religiøs frihed i deres nye hjemby og gav dem ydermere lov til at bygge byen op, som de ønskede det. Derfor støder besøgende i dag på en lille betagende by, som nogle vil mene er hensunket i egne drømme, men som med sit hollandske flair begejstrer de fleste. Den religiøse frihed spiller stadig i dag en stor rolle i byen. For tiden er der fem »gudshuse« for forskellige overbevisninger, og remonstrantkirken er den eneste af slagsen uden for Hollands grænser.

Vi indkvarterer os og spiser aftensmad.

Mandag efter morgenmaden kører vil til Ejderdæmningen, som ligger ved mundingen af Ejderen i nærheden af byen Tønning i det sydvestlige Sydslesvig. Formålet med dæmningen er at beskytte landet mod stormfloder og regulering af vandstanden i Ejderen.

Stære i massevis
Sen frokost og herefter tager vi på tur til Tøndermarsken, hvor en fascinerende oplevelse venter os. Med en naturvejleder skal vi se fænomenet »Sort Sol«, hvor stære fra landene omkring Østersøen og Norge samles i enorme flokke til træk. Lige før fuglene går ned på jorden for natten, tegner de store fascinerende mønstre på himlen. Det ser nærmest ud, som om de danser en smuk koreograferet ballet på himlen.

De største flokke finder man netop i Tøndermarsken, hvor stærene kommer for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, der findes i store mængder i det fugtige græs her. Da fuglene jo lever et frit liv, kan vi naturligvis ikke garantere, at de »danser solen sort« denne aften, men det plejer at lykkes.

Når aftenen falder, på kører vi retur mod Midtjylland og forventer at være hjemme mellem klokken 22.15 og 23.00.

Inkluderet i prisen
Prisen for denne tur er for avisens abonnenter 1895 kroner. Ikke-abonnenter betaler tilsvarende 1995 kroner. Eneværelsestillæg på 195 kroner.

Følgende er inkluderet:

Buskørsel

Turleder

Morgenkaffe og rundstykke

Sejltur med brunchbuffet

Overnatning i Friedrichstadt

Middag i Friedrichstadt

Morgenbuffet

Frokost mandag

Naturvejleder Sort Sol

Sandwich på hjemturen

Bestemt plads i bussen kan reserveres for 100 kroner.

Læserklubben i Silkeborg på [email protected] eller på telefon 87 22 84 69.