Kælderslagteren giver her fem gode råd til en førsteklasses bøf på grillen.

Lokal slagtermester: Sådan griller silkeborgenserne den bedste bøf

De lange, lyse sommeraftener er synonyme med grillaftener i Silkeborgs haver. Her er lokal slagtermesters bedste råd til velgrillede bøffer af høj kvalitet, der giver anledning til anerkendende nik og bemærkninger

SILKEBORG Vi griller hele året og tilbereder alt fra pizzaer og gryderetter til pandekager og hele stege på grillen. Men selvom

den gængse opfattelse har rykket sig med tiden, står det ifølge slagtermestrene hos Mad Med Mere mejslet i

grillbogens ABC, at den umiskendelige røgede duft og saftige smag af en rød bøf fra grillen er en sikker vinder på de silkeborgensiske sommerborde.

– Det er svært at komme i tanke om et forhold, der er mere harmonisk end det mellem grillen og en god bøf. Alle har en idé om, hvordan en god grillet bøf skal smage, men for mange er det en udfordring at opnå det ønskede resultat, siger Henrik Fyhn, der er slagtermester hos Mad Med Mere Kælderslagteren. Han giver her fem gode råd til en førsteklasses bøf på grillen:

1. – Vælg den rigtige udskæring. Dry aged kød, hvor kødet har gennemgået en modning, der koncentrerer smagen, er oppe i tiden. En bøf af dry aged højreb går godt på grillen, men må ikke gennemsteges, da modningen allerede har fjernet en del vand. Er du på udkig efter gennemtrængende smag, er Côte de Boeuf, hvor benet stadig sidder på, eller ribeye det rigtige valg. Er det mørhed, du er på jagt efter, er mørbraden velegnet. Det samme gælder en tykstegsbøf af kødkvæg, der er mildere i smagen, men ekstremt mør.

2. – Kig på fedtmarmoreringen og sørg for, at bøffen har en tykkelse på minimum tre centimeter. Det kød, der går godt på grillen, er kød med en udpræget fedtmarmorering. Særligt ribeye og entrecote har ofte en flot

fedtmarmorering.

3. – Personligt foretrækker jeg kul, når jeg griller, men gasgrill fungerer også glimrende. For kulgrillen gælder, at kullene skal være hvide. Et smart trick, der gælder for både gas- og kulgrill, er at skabe to miljøer – et med høj varme og et med moderat varme. Lav først stegeskorpen på høj varme, og flyt herefter bøffen til det mere tempererede område, hvor den færdigsteges. Det er svært at sige noget generelt om grilningstiden, men tag altid bøffen af i god tid. Du kan uden problemer lægge bøffen på grillen igen, hvis den er rå i midten.

4. – Krydr med salt og peber. Gnub kødet med et fed hvidløg, før, mens og efter det er på grillen. Prøv også at

pensle bøffen med en børste af frisk rosmarin eller timian under grilning. Det er alfa omega, at bøffen hviler før og efter tilberedning. Læg aldrig en kølerkold bøf på grillen. På den måde udskiller bøffen mere væske. Lad i stedet

bøffen nå stuetemperatur, før du lægger den på grillen, og giv den efterfølgende lov til at hvile i minimum fem

minutter, før den spises. Så garanterer jeg en saftig bøf.

5. – Spørg din fagmand! Din lokale slagter kan svare på alle spørgsmål i forhold til valg af kød, tilberedning og så videre. Et godt tip er at spise lidt mindre, men bedre kød.