Ved Smukfests musikprogram er 80 procent af navnene på plakaten danske. /ritzau/Tidsvilde Stine/arkiv

Dansk musik skal sætte gang i bøgeskoven til Smukfest

Det er en tillidserklæring, at alle billetter blev solgt inden musikannoncering, vurderer Smukfest-formand.

SKANDERBORG Danske festivaler promoverer sig ofte ved at booke det ene store, udenlandske hovednavn på musikfronten efter det andet.

Men i Skanderborg har Smukfest lagt sig fast på en lidt anden strategi, da der skulle findes kunstnere til at gæste bøgeskoven fra 9. til 13. august.

Mest at alt er det dansk, fortæller Smukfest-formand Claus Visbye, da han bliver spurgt ind til årets musikprogram.

- Det er det, der gør vores program til noget særligt. Vi gør meget for at værne om den danske musikkultur. Det er vores identitet, siger han.

Da folkene bag Smukfest sammensatte årets musikprogram, hed tommelfingerreglen, at knap 80 procent af navnene skulle være danske, mens kun 20 procent skulle være udenlandske.

Desuden skulle der være lige dele af tradition og fornyelse.

- Vores publikum vil gerne opleve noget nyt, men de vil også gerne have en fest til noget, de kender i forvejen, lyder formandens vurdering.

Derfor er der både ældre musikere som den danske rockgruppe Gnags og nyere som Gulddreng at finde på plakaten.

Ud over danske navne gæster udenlandske kunstnere som Jamiroquai, Major Lazer og Ellie Goulding festivalen. Det er vigtigt i forhold til at brede programmet ud, mener Claus Visbye.

Men noget tyder på, at det ikke nødvendigvis er sammensætningen af navne, der er afgørende for, om publikummet køber billetter.

Allerede inden programmet blev offentliggjort, meldte festivalen udsolgt. Det ser formanden som en stor tillidserklæring.

- De tror på, at vi leverer en festival, som i er højklasse, siger Visbye.

Festivalens partoutbilletter, der gælder til hele ugen, blev solgt allerede 1. december sidste år efter bare fem timer i salg.

Det er rekord på det danske festivalmarked, hvor Northside meldte udsolgt syv uger før, og Roskilde Festival solgte deres sidste partoutbillet en lille uge før festivalen åbnede.

Selve festivalen åbner onsdag 9. august, men campister fik allerede adgang til det tilhørende campingområde, hvor der bliver spillet mindre koncerter, 6. august.

/ritzau/