Susanne Jorn fortæller fredag 25. august om sin fars forhold til japansk kunst.

Jorn og den japanske kunst

Susanne Jorn fortæller om sin fars møde med Japan i forbindelse med den aktuelle udstillingen »Jorn og Japan«

KUNST Asger Jorns datter Susanne Jorn kommer til Silkeborg, hvor hun vil fortælle om sin fars møde med japansk kunst. Det eksklusive foredrag finder sted på Museum Jorn fredag 25. august.

Susanne Jorn giver et helt unikt indblik i Asger Jorns forhold til Japan, som han kom til i 1970 netop for at besøge sin datter Susanne, som dengang studerede i Japan.

Susanne Jorn er digter og oversætter i japansk, så ud over at fortælle om sin fars møde med den japanske billedkunst byder hun på stemningsfulde digtoplæsning fra hendes oversættelse af Shuntar Tanikawas hovedværk »Watashi«, der udkommer samme dag.

Japansk folkemusik
Det hele akkompagneres af brudstykker af japansk folkemusik af den internationalt berømte harpenist Helen Davies.

Da Asger Jorn kom til Japan for at besøge sin datter, fik han skærpet sin interesse for den japanske billedtradition. Allerede i 1940’erne viste han interesse for fjernøstlig kunst og kultur. Han var overbevist om, at skriftsproget udspringer af billedet, og i de kaligrafiske skrifttegn forenes tekstens abstrakte symbolik med billedets mangfoldige visuelle udtryksmuligheder. Interessen for Japan inspirerede Jorn til at fortsætte sin søgen efter et universalt billedsprog, som kan udfoldes gennem kunsten.

Arrangementet med Susanne Jorn finder sted i forbindelse med den aktuelle udstilling »Jorn og Japan«, som kan ses på Museum Jorn frem til 3. september, og 150 året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan. kloch