Lange sandstrande, smuk natur og livlige bymiljøer gør Sild til et yndet turistmål.

Sild er Nordsøens ukronede dronning

Lone Henningsen 

Dagstur til den tyske vadehavsø, Sild, der brillerer med smuk natur, mondæne landsbyer og fine restauranter. Afgang lørdag 30. september

Sild eller Sylt, som den hedder på tysk, er de rige tyskeres legeplads. Øen med de kilometerlange strande, klitterne og små landsbyer, spækket med gourmetrestauranter og spahoteller er utrolig populær og sjov at opleve - også selvom det kun er for en enkelt dag.

Læserklubben har valgt lørdag 30. september, hvor der hele weekenden holdes verdensmesterskab i windsurfing, så der er ekstra mange aktiviteter, boder med mere at se på.

Vi kører med bussen fra Skave Turistfart mellem klokken otte og ni fra Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg.

Morgenkaffe og rundstykker serveres undervejs sydpå. Klokken 12.25 sejler vi fra Rømø til Sild, hvor en lokalguide står klar til at vise os øen. Om bord på båden får vi en let frokost i form af et par stykker smørrebrød. Sejltiden er 45 minutter.

Et tilbageblik
Sild har været beboet helt fra stenalderen, og vi ser flere gravhøje, som vidner herom.

Allerede før 1900-tallet blev øen en eftertragtet destination for udefrakommende og Hindenburgdæmningens indvielse i 1927 medførte en endnu større popularitet.

I 1930’erne besøgte mange kendte tilhængere af nazismen øen. Den nationalsocialistiske ideologi fik hurtigt mange tilhængere. Jøderne fik efterhånden forbud mod at besøge kurbadene. Flere hotelejere og gæsteværter betegnede deres huse som »judenfrei« og erklærede de jødiske gæster for uønskede.

Den mondæne ø
I dag byder den smukke ø heldigvis alle velkomne lige fra campister til millionærer. Det er imidlertid en ø klart præget af luksus og eksklusivitet. Det siges, at ud af Tysklands hundrede rigeste mennesker, har mere end halvdelen sommerhus på Sild. Øen er helt sikkert et feriested for feinschmeckere med tykke tegnebøger.

Fra bussen ser vi de mange fine huse, spillekasinoerne, det eksklusive strøg, øens vandreklint og meget mere.

I Westerland får vi tid på egen hånd til se på byen, og vi har inkluderet entré til en af betalingsstrandene. Vi slutter vort besøg med kaffe og kage på Restaurant Luzifer i Westerland med udsigt over stranden. Så forlader vi Sild med biltog over dæmningen til Niebüll - en 11 kilometer lang tur, hvor vi opholder os i bussen. Endnu en helt særlig oplevelse. Ankommet til Niebüll kører vi den korte tur til Danmark og Bredebro, hvor middagen serveres.

Sen aften er vi tilbage i vores hjembyer efter en oplevelsesrig dag.

Prisen for denne tur er for avisens abonnenter 995 kroner. Prisen inkluderer: Buskørsel, rundstykker og kaffe på udturen, frokost, rundtur på Sild med lokalguide, strandbillet, kaffe og kage i Westerland, aftensmad i Bredebro, erfaren rejseleder fra Skave under hele turen.

Tilmelding til Læserklubben i Silkeborg på [email protected] eller på telefon 87 22 84 69.