Det er et godt svampeår. Der er dog ingen garanti for, at svampekurve og plasticbøtter bliver så bugnende som denne kantarel-høst, hvis man tager med Naturstyrelsen Søhøjlandet på svampejagt.

Fire svampeture med Naturstyrelsen

Bent Nørgaard 

Masser af regn i de seneste uger betyder, at det er et godt svampeår

SILKEBORG I øjeblikket vælter det op med svampe ude i skovene, det er derfor også tid for de årlige svampeture med Naturstyrelsen Søhøjlandet. I år bliver der fire svampeture, to i den forestående weekend og to om 14 dage.

Lørdag 23. september om eftermiddagen udgår turen fra rastepladsen ved Sønderskovvej midt i Silkeborg Sønderskov. Man finder frem til pladsen ved at følge Paradisvej ca. 3 km ud i skoven fra Virklund.

Dagen efter er det en formiddagstur i Vesterskoven med udgangspunkt fra p-pladsen ved Kunstcentret Silkeborg Bad på Gjessøvej i Silkeborg.

Turene ledes af naturvejleder Jan Kjærgaard, der fortæller, at svampesæsonen har fået en kanonstart i år. Skovene formelig vrimler med svampe, hvoraf mange også kan spises med velbehag.

Blandt de spiselige svampe, man kan finde for tiden, er gule kantareller og tragtkantareller, stor trompetsvamp og pigsvampe. Det kræver ingen forkundskaber at deltage, og hvis man ønsker at være med, skal man blot møde frem.

Efter introduktion vil det så være muligt at samle svampe i skoven og få hjælp til artsbestemmelse. Hvis man selv sorterer, kan man få hjælp med at kontrollere sorteringen.

Jan Kjærgaard nævner også, at der ikke er nogen grund til at være bange for svampe, når man har en kender med til at artsbestemme dem. Det sker ikke noget, hvis man skulle komme til at plukke en giftig svamp - ingen svampe er så giftige, at det er farligt at røre ved dem.

Turene i weekenden 7.-8. oktober er begge eftermiddagsture. Om lørdagen er turen i Nordskoven og udgår fra p-pladsen overfor Nåege på Sejsvej mellem Silkeborg og Sejs. Søndag er det i Velling Skov med start fra p-pladsen i det store sving ved Vellingvej ca. en km nord for Velling.