Apple Pay bliver en byrde for de danske virksomheder, mener Dansk Erhverv. /ritzau/AP/Mark Schiefelbein

Dansk Erhverv: Apple Pay gør det dyrere for forbrugerne

Jyske Bank og Nordea præsenterede tirsdag Apple Pay. Men tjenesten er baseret på internationale betalingskort. Det gør det til en dyrere løsning, mener Dansk Erhverv

FORBRUG Forbrugere, der benytter Apple Pay, kan ubevidst påføre danske virksomheder og i sidste ende sig selv et unødigt gebyr. Sådan lyder advarslen fra Dansk Erhverv, der gruer for den nye betalingstjenestes ankomst til Danmark.

- Det er en dyrere løsning, fordi den er baseret på internationale betalingskort, som er dyrere end dankortet, siger Henrik Hyltoft, der er markedsdirektør i Dansk Erhverv.

- Ekstra omkostninger for butikkerne bliver i sidste ende dyrere for forbrugerne.

Tirsdag oplyste Nordea og Jyske Bank, at de to banker fremover vil tilbyde Apple Pay til deres kunder. Med betalingstjenesten kan kunder betale i butikker og på nettet med deres telefon.

Dermed går Apple Pay i kødet på den Danske Bank-udviklede betalingstjeneste MobilePay. Dansk Erhverv foretrækker dog tydeligt de nuværende muligheder.

- I Dansk Erhverv er vi kritiske over for Apple Pay, da betalingsformen ikke tilfører noget nyt, i forhold til de løsninger vi har i dag, udover øgede omkostninger, siger Henrik Hyltoft.

Apple Pay bliver blandt andet tilgængeligt for indehavere af et Mastercard. Tjenesten er allerede i brug i næsten 20 lande.

Dansk Erhverv spår, at Apple Pay kan komme i problemer med EU, om hvordan teknologien fungerer.

EU-regler foreskriver, at kunden i betalingssituationen skal have mulighed for at selv at vælge betalingsmetode.

Hvis en kunde eksempelvis ønsker at betale med sin dankort-app, skal det være muligt. Her peger Henrik Hyltoft på et problem med Apple Pay.

- Apple har reserveret kommunikationen mellem telefonen og betalingskortterminalerne til deres egne produkter, siger han.

- Forbrugerne skulle i betalingssituationen have mulighed for at vælge, hvad de betaler med. Bruger man Apple Pay, vil den være dominerende. Så forbrugeren får ikke det samme frie valg som ellers.

/ritzau/