Konservatorer fra Kunstkonserveringen har restaureret en række unikke værker, som Asger Jorn og hans Cobra-venner malede på væggene i Sophus Baggers børnehave på Østerbro for 70 år siden. ritzau foto

Cobra-kunst i børnehave sikret for eftertiden

Christian Kloch Larsen 

Asger Jorn og Cobra-venners udsmykning i børnehave på Østerbro er netop blevet restaureret

KUNST Der blev lavet kunst, som i dag ville indbringe svimlende summer, da Asger Jorn i 1944 vandt en udsmykningsopgave i en børnehave på Østerbro i København.

Men honoraret var blot nogle fedtemadder til Jorn og nogle af de kollegaer, som han havde inviteret med til at male på væggene i børnehaven på Hjortøgade.

Her gik Asger Jorns ældste søn, Klaus, i børnehave, og da Jorn vandt konkurrencen, spurgte han, om at måtte tage nogle af sine venner med til at male på væggene.

Farverige motiver
Det måtte han gerne, og i løbet af ganske få dage blev de ellers så golde vægge udsmykket med farverige og fantasifulde motiver af kunstnere som Else Alfelt, Ejler Bille, Henry Heerup, Carl-Henning Pedersen, Erik Thommesen, Richard Winther og Agnete Therkildsen.

Flere af vennerne var i slutningen 1940´erne med til at danne den internationalt berømte Cobra-kunstgruppe, og en af gruppens senere medlemmer, Corneille, malede under et efterfølgende besøg i Danmark også en væg i børnehaven.

Nu er Cobra-kunsten i børnehaven blevet sikret for fremtiden.

For efter en nænsom restaurering, udført af Kunstkonserveringen, kan udsmykningen i børnehaven holde mange år endnu, og i dag fremstår værkerne lige så fine, som da Jorn og venner lige var blevet færdige og havde fortæret honoraret - fedtemadderne.