Nyt forsøg: Stenuld sluger trafikstøj på A13 ved Pårup

Forsøg viser, at nyt danskudviklet autoværn nedbringer trafikstøjen i en grad, der svarer til en halvering af trafikmængden

Et særligt autoværn kan være med til at dæmpe støj fra biler.

Det viser et forsøg, som Vejdirektoratet i starten af året satte i gang på en 800 meter langt strækning på Rute 13 ved Pårup, hvor en ny type autoværn blev sat op.

Ifølge Mester Tidende, der er Danmarks største fagblad for entreprenører og håndværkere, har forsøget vist, at det særlige autoværn dæmper støjen med to til fem decibel, hvilket svarer til en halvering af trafikmængden.

- Resultaterne er meget lovende, og autoværnet kan vise sig at blive et vigtigt redskab i Vejdirektoratets kamp mod trafikstøj på strækninger med beboelse tæt på vejen, siger projektleder i Vejdirektoratet Jette Voigt til Mester Tidende.

Det støjdæmpende autoværn er konstrueret som et traditionelt autoværn, der først er blevet perforeret med små huller og herefter har fået påsat en kassette af strækmetal med stenuld.

Autoværnet er udviklet af det danske firma NAG1 i samarbejde med Rockwool, Volkmann & Rossbach og RMIG.

Vejdirektoratets målinger viser, at autoværnet har en betydelig effekt for de nærmeste huse, men at effekten afhænger af lokale forhold. Jette Voigt understreger derfor, at Vejdirektoratet skal have resultater fra andre teststrækninger i landet, før man kan sige mere om effekten af det støjdæmpende autoværn. Derfor fortsætter Vejdirektoratet sine forsøg og samarbejder ifølge Mester Tidende aktuelt med kommunerne Ishøj og Vallensbæk, hvor autorværnet er sat op på en strækning i hver kommune.