Hele »Godt på vej«-forløbet varer 12 uger og veksler mellem holdtræning i det fri, kursusgange og personlige samtaler.

Træning på plænen og øvelser på bakken

Jakob Munk Schmidt 

Træning i det fri hjælper borgere med en kronisk lidelse godt på vej

SILKEBORG Frisk luft og højt til himlen.

Sådan lyder to vigtige ingredienser på det nye træningsforløb »Godt på vej« i Sundhedshuset i Silkeborg.

Her er træningssalen er blevet skiftet ud med Lundens grønne omgivelser og udsigten til Silkeborg Langsø.

To gange om ugen mødes en gruppe mænd og kvinder på plænen for at få inspiration til en sund hverdag med en kronisk sygdom.

Det er torsdag eftermiddag, og i Lunden står en gruppe sportsklædte mænd og kvinder klar til at tage hul på dagens træning sammen med en fysioterapeut fra Sundhedshuset.

To gange om ugen mødes de ude i det fri til styrketræning på plænen, pulsøvelser på bakken og en god snak om stort og småt - for hver især og i fællesskab at finde inspiration og nye veje til at leve et sundt liv med en kronisk sygdom.

Frisk luft og højt til himlen
En af holddeltagerne er Kell Madsen på 53 år, som fik en henvisning til »Godt på vej« i forbindelse med sin fleksordning.

For ham har det nye træningsfællesskab betydet, at han har fået lysten til at snøre løbeskoene og trække i sportstøjet.

- Du får øjnene op for, at du ikke er den eneste, der har det svært i hverdagen, og det er altså skønt at komme ned i Lunden og se de samme kendte ansigter. Det motiverer mig til at komme af sted - også når vejret ikke viser sig fra sin bedste side, fortæller Kell Madsen.

- Nej, du svigter da ikke, for du skal ned og møde dine nye kammerater, supplerer Frode Zachariassen på 71 år, som blev henvist til Sundhedshuset af sin læge, fordi han har diabetes.

- Man får gjort noget mere ved det, når man træner sammen med andre, og man kan inspirere hinanden, fordi man er i samme situation. Vi har haft det sjovt, simpelthen.

Hverken Kell Madsen eller Frode Zachariassen er i tvivl om, at træningerne, kostændringerne og den nye indstilling har hjulpet dem godt på vej.

- Jeg synes, udendørstræning er rigtig dejlig. Det giver mig en helt anden motivation for at lave øvelserne. Vores undervisere og diætister har også motiveret os til at komme godt videre og tænke over, hvad vi går og foretager os. Jeg har fået en bedre kondi og en større forståelse for, hvad man skal gøre for at leve sundt, fortæller Frode Zachariassen.

- Det er dejligt i Lunden, og det er kun din egen fantasi, der sætter grænser for, hvad du kan bruge omgivelserne til. Der er mange muligheder og gratis redskaber, frisk luft og højt til himlen, understreger Kell Madsen.

- Jeg har faktisk tabt mig fem kilo, og der er også kommet flere grøntsager på tallerkenen, tilføjer han.

Sundhedshuset har mange gode erfaringer med, at træning i det fri øger træningslysten.

Derfor er man i endnu højere grad begyndt at tænke udendørstræning ind i de forskellige rehabiliteringstilbud.

-Træning i det fri betyder en anden måde at træne på, og vi oplever i Sundhedshuset, at det giver en anden form for glæde og sammenhold, når man tilsætter naturen til oplevelsen af at være aktiv. Vi har gode erfaringer med det på kræftområdet, og vi er også begyndt med udendørsaktiviteter på rygestopområdet. Det er nye tiltag, som vi venter os meget af, fortæller Linda Gulløv Næsager, som er leder af Sundhedshuset.