Hvad er mest traditionelt: And eller gris?

Niels Ebdrup, Videnskab.dk 

På det traditionelle danske julebord står der som regel flæskesteg eller and. Men hvilken af retterne har historisk været mest udbredt i Danmark?

MAD Nogle sværger til anden juleaften. Andre til flæskestegen. Og så er der selvfølgelig dem, der helgarderer sig og steger begge dele gerne med et beskedent supplement af medister.

Hvad der er den mest rigtige julemad, er en diskussion mange kender, men hvad er egentlig den mest traditionelle danske julemad? Det har vi sat os for at undersøge.

Vi starter hos Irene Hellvik, der har forsket i dansk madkultur. Hun er ikke i tvivl om, hvilken kødret der historisk har været mest udbredt på de danske juleborde og vel derfor også kan kaldes den mest traditionelle.

- Det er flæskestegen. Men faktisk er det ikke en meget gammel tradition. Den julemad, vi kender i dag, kom først, da det blev almindeligt, at danske husholdninger havde komfur. Jernkomfurerne blev først udbredt i 1880’erne, og til jul var det især flæskestege, der blev stegt i dem, fortæller Irene Hellvik, der er freelance kulturformidler og tidligere har været museumsinspektør ved Dansk Landbrugsmuseum, der nu hedder Det Grønne Museum.

Anden havde også sin plads på bordene juleaften. Men det var hos de mest velhavende borgere i byerne.

- I byerne var kulturen anderledes end på landet. I byen var folk mere opmærksomme på, hvad der skete andre steder i verden. Anden kom til den danske jul udefra. Den er fransk - eller tysk - inspireret.

- Det var også finere og dyrere med and, fordi det ikke var alle, der havde mulighed for at få fat i en, fortæller Irene Hellvik til Videnskab.dk.

Kogebogsforsker Caroline Nyvang, der er seniorforsker ved Det Kongelige Bibliotek, supplerer:

- Svinet var en nationalspise. Og ved højtider valgte man at spise nationalt - undtagen blandt de frankofile i byerne. Man slagtede grisene i november og nød godt af dem i julen, fortæller Caroline Nyvang.

Nye madvaner har det med først at blive populære i byerne for så at brede sig til resten af landet. For eksempel åbnede de første danske pizzeriaer og sushibarer i de store byer. Nu kan man få pizza over hele landet, og sushien ligger i supermarkeder fra Nordjylland til Bornholm.

Det har taget en del længere tid for ænderne at kæmpe sig fra byerne og ind i landbefolkningens kranspulsårer. Først i nullerne oplevede fjerkræene for alvor deres triumf på de danske juleborde.

Ifølge Danmarks Statistik overhalede anden fra 2000 til 2010 den elskede svinesteg på julebordet. Så selv om flæskestegen er den mest traditionelle danske julemad, har anden altså sat sig solidt på julebordene - efter et kapløb på 130 år.

- Det overrasker mig overhovedet ikke. Det er blevet almindeligt, at man får flæskesteg flere gange i løbet af året. Anden får man derimod ikke så tit, og derfor er den lidt mere festlig, siger Irene Hellvik.

Anderledes var det i 1800-tallet, fortæller Caroline Nyvang.

- Det fede og ferske kød blev associeret med noget særligt godt og lækkert. Dengang var man ikke så bekymret for fedt i maden, og året rundt spiste man som regel salt og røget kød, så det nyslagtede var en luksus.