Nu går tyven på arbejde: Sådan skræmmer du ham væk

Med lys og nabohjælp kan man skræmme tyven væk fra sit kvarter

INDBRUD Det er mørkt, folk er taget på juleferie og husene fyldt med gaver.

Der er næppe noget at sige til, at december er tyvenes foretrukne indbrudsmåned, og det afspejler sig i indbrudsanmeldelserne – 3.410 indbrud blev anmeldt i december 2016, hvilket svarer til 284 om dagen. Derfor er der også rigtig god grund til at sikre sig mod ubudne gæster op til jul.

Noget af det, der virker, er at alliere sig med sine naboer og tænde for lyset indenfor og udenfor, når huset står tomt. Især lys med sensor har ifølge et britisk studie en forebyggende effekt mod indbrud, fortæller Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i TrygFondens og Det Kriminalpræventive Råds Nabohjælp.

- Indbrudstyve har det bedst, når de kan gemme sig i mørket. Lyset øger deres risiko for at blive opdaget af en nabo, som i forvejen er opmærksom på, at beboerne er væk fra huset. Og er tyven først blevet set, så er sandsynligheden for at han kommer tilbage meget lille, siger kommunikationskonsulen Sarah Risbøl Jacobsen.

Lys kan dog ikke stå alene. Det er mindst lige så vigtigt at alliere sig med sine naboer, når man drager på familiebesøg i julen.

- Få lavet en aftale med dine naboer om at se efter huset imens.

- Bed dem om at fylde din skraldespand, tømme postkassen, parkere deres bil i din indkørsel og gå en tur rundt om huset engang imellem for at se, om alt ser normalt ud. Vi kan se, at der virker; organiseret nabohjælp forhindrer hvert 5. indbrud, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Der er også en række ting, man selv kan gøre, inden man tager af sted. Fjern værdigenstande fra vinduerne, lad opvasken stå og sæt timer på lys inde og ude.