Det musikalske nytårsbal

Christian Kloch Larsen 

Silkeborg Nytårskoncerter med Kaya Brüel, Rasmus Jupin og Hans Pilgaard i front er denne uges anbefaling

MUSIK Igen år er det et kendt ansigt, der leder publikum gennem det festlige program ved weekendens Silkeborg Nytårskoncerter i Jysk Musikteater.

Sidste år var Cecilie Frøkjær konferencier og denne gang er det tv-værten Hans Pilgaard, som får æren af at ønske godt nytår i Silkeborg.

Nytårskoncerterne bliver igen et miks af pop og klassisk, så derfor er solisterne ved nytårskoncerterne hentet fra såvel popmusikken samt fra den klassiske musikscene.

Den kvindelige solist er nemlig sangerinden og skuespilleren Kaya Brüel, mens tenoren Rasmus Jupin tager sig af den klassiske afdeling.

Kaya Brüel, som i dag er 45 år, var kun 18, da hun udgav sit første album med coverversioner af klassiske hit fra 60’erne og 70’erne. Det blev samtidigt det helt store gennembrud til en karriere, som der har været gang i lige siden.

10 albums
Hun har gennem årene udgivet 10 albums - senest »Nu og Nær« fra 2016 - og har haft en lang række musicalroller. Da »Matador« blev sat op som musical på Det kongelige Teater i 2007, havde Kaya Brüel rollen som Ingeborg, og hun havde hovedrollen som Sus i »Den eneste ene« i 2012. To musicals, som også er blevet sat op i Silkeborg.

Ved weekendens nytårskoncerter i Silkeborg synger Kaya Brüel blandt andet »Shower the People« fra debutalbummet »Kaya« fra 1991, Adeles titelsang fra Bondfilmen »Skyfall«, en medley af Abba-klassikere, sange fra »Skatteøen« og en perlerække af sange fra gamle danske film.

Den 35-årige tenor Rasmus Jupin er netop - i en forholdsvis høj alder - uddannet fra musikkonservatoriet og debuterede efteråret i Leoncavallos opera »Bajadser« ved Copenhagen Opera Festival og er af anmelderne udråbt til at være et supertalent.

Ved nytårskoncerterne synger han blandt andet Laras »Granada«, Lehars »Das ist mein ganzes Herz«, Puccinis pragtarie »Nessun Dorma«, »You raise me up« og sammen med Kaya Brüel en medley af Broadway-klassikere.

To unge talenter fra Silkeborg kommer også helt frem på scenen ved weekendens nytårskoncerter. Det er fløjtenisten Sarah Gade Clausen og guitaristen Mikkel Heinrich som begge vandt talentkonkurrencen Silkeborg Solisten 2017 i efteråret. Sarah Gade Clausen, som går i 2. g. på Silkeborg Gymnaium, spiller Carl Nielsen »Tågen letter« og Mikkel Heinrich, som går i 3. g., bidrager med Aerosmiths »I don’t want to miss a thing«.

Hans Pilgaard har hverken albums, musicals eller større klassiske partier på sit CV, men han skal til gengæld lede publikum gennem koncerten som konferencier.

Svenning i spidsen
Han har i mere end 20 år været ansat hos Nordisk Film, hvor han i mange år har været vært på »Hvem vil være millionær?« og på TV2, hvor han blandt andet har været vært på »Go’aften Danmark«. Det er igen kapelmester Henrik Svenning, som står i spidsen for det store nytårskor og -orkester ved de tre nytårskoncerter i Jysk Musikteater i weekenden. Holder nytårskoncerterne samme høje niveau som tidligere, er det svært at forestille sig en festligere start på det nye år. Derfor er Silkeborg Nytårskoncerterne 2018 denne uges anbefaling fra kulturredaktionen.