Nedslag på villaer er det laveste i fem år

Camilla Abildgaard Norup 

I Silkeborg bliver 30 procent af villaerne solgt til prisen, det giver en plads i top 10

SILKEBORG Der bliver færre og færre boliger til salg, og det betyder, at der også er færre boligkøbere, der får held til at forhandle en rabat på deres boligkøb. Det bekræfter nye tal fra Boligsiden.dk.

Andelen af villaer, der sælges med nedslag i prisen, er den laveste målt siden 2012, hvor den lå på knap cirka 85 procent. Siden da er det tal kun dalet, og en opgørelse for 2017 viser nu, at 74 procent af villaerne blev solgt med nedslag i prisen - altså er nedslaget faldet knap 12 procentpoint siden 2012.

Silkeborg i top 10
Ser man på top 10 over hvilke kommuner, hvor flest boliger bliver solgt til den udbudte pris, er der flere tendenser. Halvdelen af listen er kommuner der ligger under en times kørsel fra København. Det drejer sig om Egedal, Ringsted, Fredensborg, Halsnæs og Faxe.

Den anden tendens er, at kommuner i Jylland tæt på Aarhus også oplever et fald i nedslag på villasalget. Således er både Favrskov, Silkeborg og Odder alle at finde på top 10.

I Silkeborg bliver 30 procent af villaerne solgt til prisen, det giver en niende plads.

- Mange kan se en fordel i, at man flytter væk fra byen for at få mere plads for pengene og komme tættere på naturen. Det går generelt godt på boligmarkedet, og derfor ser vi, at man flere og flere steder i landet er nødt til at betale prisen, vurderer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Bornholm ligger i top
Ingen af kommunerne kan dog hamle op med Bornholm, hvor knap 52 procent af alle villaer, solgt i fjerde kvartal af 2017, blev handlet til prisen eller over.

Ifølge ejendomsmægler og valuar hos EDC BornholmerBo, Kurt Mortensen, har man klart mærket et opsving på boligmarkedet i 2017.

- Det går rigtig godt. Folk, der bliver ved med at byde under, oplever, at boligen bliver solgt for næsen af dem, og næste gang er de så mere villige til at betale sælgers pris, forklarer han til Boligsiden.dk.

Nedslag rammer flere boligtyper
Det er ikke kun salget af villaer, hvor det er blevet sværere for køberne at få nedslag i prisen.

På eksempelvis fritidsboligerer andelen, der får nedslag i prisen, nu på knap 80 procent for 2017. I 2012 lå den på over 86 procent - et fald på 6,6 procentpoint.