Skønne oplevelser med Læserklubben fra Rom til Amalfikysten

En spændende uge med mange oplevelser såvel i Rom som i de skønne byer på Amalfikysten. På rejsen 16.-23. juni bor vi både inde midt i Rom samt i den antikke by, Pompeji Af

Det siges, at de mennesker, som bor på Amalfikysten ikke skal drage til paradis, når de dør - de bor der nemlig allerede.

Det er unægteligt et faktum, at der er ubekrivelig smukt i området mellem Napoli og Salerno. Nogle kalder Amalfikysten for verdens smukkeste kyststrækning, og på denne tur, som foregår på et dejligt tidspunkt, nemlig 16.-23. juni, får du syn for sagen. Hver en pynt byder på overvældende udsigter, spændende vandrestier, fantastisk natur og hyggelige byer, der ligger som perler på en snor.

Her finder du også vulkanen Vesuv, den historiske by, Pompeji og den mondæne ø, Capri. Vi kommer omkring mange seværdigheder og for at få den rigtige start på en både smuk og historisk rejse begynder vi vores tur i skønne Rom, den evige stad.

Roms fantastiske kirker
Med De Graa Busser som teknisk arrangør og Arne Doktor som rejseleder flyver vi med Ryanair direkte fra Billund til Rom lørdag aften. Direkte transfer til hotellet, som ligger centralt tæt ved Roms banegård.

De næste par dage tager vi hul på Rom. Vi besøger verdens mindste stat, Vatikanstaten, som er 44 hektar. Her ligger verdens mest berømte kirke, nemlig Peterskirken. Vi får en rundvisning i kirken, hvor vi blandt andet ser Michelangelos Pietá , det imponerende alter, statuen af Peter, en lang række pavegrave og meget andet. At stå under den 119 meter høje kuppel over altret og beundre den fantastiske udsmykning, er virkelig en fornemmelse, der brænder sig fast.

Efter besøget i kirken kører vi en panoramatur, hvor vi blandt andet ser Qurinalhøjen med præsidentpaladset, Piazza Republica, Caracallas Termer, Cirkus Maximus og ved Laterankirken stopper vi og kigger indenfor i en af de fire hovedkirker, der også er Roms domkirke. Vi besøger endvidere La Scala Santa, den trappe, som Jesus gik op ad, da han blev dømt af Pontius Pilatus.

Sidste besøg denne dag er San Clemente. Her er to kirker bygget oven på hinanden, og neden under kirkerne er der en intakt gade fra omkring Kristi fødsel.

Oldtidens underholdning
Den tredje dag bevæger vi os i oldtidens Rom. Vi begynder dagen ved et af Roms vartegn, nemlig Colosseum, bygget af kejser Vespasian i første århundrede e.Kr. Denne kæmpe arena, der i sin storhedstid kunne rumme mere end 50.000 tilskuere, var uhyre populær til afholdelse af dramatiske kampe mellem gladiatorerne og anden »underholdning«.

Vi går videre til Forum Romanum, stedet hvorfra det mægtige romerske rige blev styret. Turen går videre forbi Piazza Venezia, Capitol højen og frem til det enestående bygningsværk, Pantheon, der i dag fungerer som kirke og har stået der i 2000 år.

Tirsdag kører vi fra centrum af Rom ud til de gamle kristne gravsteder, Katakomberne. Her findes kilometervis af underjordiske gange, hvor man for 2000 år siden begravede de kristne.

Turen går herefter mod syd og sidst på eftermiddagen passerer vi Napoli og når frem til vort hotel i Pompeji.

Begravet i aske
Dagene på kysten bliver godt belagt, for her er mange ting, som skal ses og nydes.

Først skal vi naturligvis have en rundvisning i selve det gamle Pompeji, den store by, som i år 79 e.Kr. blev dækket af lava fra vulkanen Vesuvs udbrud. Vi får et fantastisk indtryk af, hvor langt fremme man faktisk var i Italien på det tidspunkt, hvor »nordboerne« boede i lerhytter og slog hinanden i hovedet med køller.

Pompeji i flammer
Vulkanen Vesuv gik i udbrud, og i to dage udgød den massive mængder af pimpsten, giftige svovlgasser og enorme mængder aske og endelig lava.

Under udbruddet, der er verdens vel nok mest kendte, omkom omkring 2000 mennesker, hvilket svarer til 10 procent af Pompejis daværende befolkning. Mange blev fanget i en ildstorm med temperaturer op til 600 grader, hvilket man dør af efter 10 sekunder.

Byen blev begravet i fem meter tykt cementlag, hvilket har bevaret byen enormt godt.

I 1700-tallet blev Pompeji genopdaget, og i 1861 begyndte en systematisk udgravning på stedet, hvor man opdagede afstøbningerne af de døde og bygningerne, hvilket har lagt grundlag for nutidens viden om datidens byggestil.

Vi har hele tiden god udsigt til Vesuv, som på afstand faktisk ser meget fredelig ud, men for at få det bedste indtryk af en vulkan kører vi op på vulkanen Solfatera, hvor vi kan gå oven på krateret og stadig fornemme, at der kommer damp op.

Retur til hotellet gennem storbyen Napoli.

Den rene skønhed
Torsdag er dagen, hvor kameraerne gløder, og alle superlativerne vælter ud i et væk. Vi tager turen langs Amalfikysten og besøger nogle af de fantastiske små byer, der ligger her og bare er uendelig smukke.

Fredag kører vi til Sorrento og tager med færgen til øen Capri. Vi kommer rundt på den fine ø, besøger Capri by og den højst beliggende by, Anacapri. Vi skal også se den berømte læge Axel Muntes store villa, hvorfra udsigten er meget betagende.

Lørdag er hjemrejsedag. Efter morgenmaden pakker vi kufferten og kører tilbage mod Rom. Vi lægger vejen forbi den fantastiske Paulus Kirke, som ligger i udkanten af Rom og er en af de fire hovedkirker og blandt andet rummer Paulus’ grav, billeder af samtlige paver og meget andet. En god oplevelse at slutte af på inden vi klokken godt 17 flyver retur til Billund.

Prisen er
Prisen for denne rejse inklusiv fly, udflugter, entréer, hoteller med halvpension og dansk rejseleder hele vejen er for avisens abonnenter 8150 kroner per person. Ikke-abonnenter kan deltage for 8350 kroner. Eneværelsestillæg 1500 kroner.

Tilmelding til Læserklubben på [email protected] eller på telefon 96263756/87228469