7000 grise overlevede gårdbrand syd for Voel

Adam Haff 

Brand brød ud i fedttank ved stald. Brandvæsenet forhindrede, at dyrene tog skade

VOEL Det lykkedes tirsdag aften landmanden og Midtjysk Brand & Redning at redde alle grise ved en brand på en bedrift på Thorupgårdsvej 55 syd for Voel.

Da der klokken 19.22 blev slået alarm om en gårdbrand med dyr, blev der ikke taget chancer. Brand & Redning sendte mange brandfolk og køretøjer fra stationen i Silkeborg til stedet. Heldigvis var der forholdsvis hurtigt overblik over branden, fortæller indsatsleder Allan Riisberg.

Branden var opstået i eller omkring en tank med vegetabilsk fedt, der iblandes grisefoder.

Tanken stod i en tilbygning til en af staldene. Røgen trængte ind i stalden. Og det blev derfor også et spørgsmål om at forhindre, at dyrene blev røgforgiftet.

Ved en blanding af staldens eget ventilations-system og kraftige blæsere fra Brand & Redning lykkedes det at sætte så meget gang i luften, at røgen blev blæst hele vejen gennem staldbygningen, oppe under loftet, og ud i det fri. Uden at dyrene nede på gulvet tog skade.

En tilkaldt dyrlæge tilså dyrene, og det blev ikke nødvendigt at aflive en eneste af gårdens 7000 grise, oplyser Allan Riisberg.

Politiet i Silkeborg har frigivet brandstedet. Man kender ikke den præcise brandårsag, men det er - som nævnt - formodningen, at branden opstod i eller omkring fedttanken. Den er udstyret med et varmelegeme, som holder fedtet flydende.

Der kan være opstået en kortslutning i selve tanken eller i installationer omkring den, fortæller Allan Riisberg.

Brandfolkene fik stoppet og slukket branden, inden den for alvor fik fat i bygninger. Indsatsen varede halvanden time. Ingen kom til skade, men tanken og noget af tagkonstruktionen blev ødelagt, fortæller indsatslederen.