20 tons kunst af ler

Christian Kloch Larsen 

Otte internationale kunstnere leger med ler i den helt store skala på forårets udstilling på Museum Jorn

KUNST Asger Jorn var vild med at arbejde med ler og efter at have besøgt Picasso i den sydfranske by Antibes i 1946 begyndte Jorn på samme måde at arbejde med fade og figurer hos pottemageren i Sorring. Erfaringerne herfra tog Jorn med til Italien, hvor han købte hus i keramikbyen Albissola - og det var her, han kørte en scooter gennem det våde ler og satte tydelige dækaftryk i hovedværket, »Det store relief«, som måler imponerende 3 x 27 meter og siden 1959 har prydet foyeren til Aarhus Statsgymnasium.

Og det var i Albissola, Asger Jorn samlede førende kunstnere fra hele verden for at eksperimentere med ler.

Nu gør kunstmuseet i Silkeborg Asger Jorn kunsten efter, når Museum Jorn i weekenden åbner udstillingen »Ler«, hvor otte internationalt anerkendte kunstnere fra fire forskellige lande er inviteret til at sætte helt nye rammer for kunst med ler.

Udstillingen åbner for publikum på lørdag og her kan man blandt andet opleve den engelske keramiker William Cobbing genopfører EM-fodboldfinalen i 1992 mellem Danmark og Tyskland skabt i to ton ler.

Den engelske kunstner Lawrence Epps fremstiller 4000 serieproducerede keramik-funktionærer, som er fanget på hver deres kontor, og som publikum må tage med hjem til deres egne kontorer.

Hollandske Alexandra Engelfriet bidrager med et værk, hvor hun med sin krop arbejder sig igennem 10 ton ler. De øvrige deltagende kunstnere er Miquel Barceló, som er en af Spaniens mest berømte, nulevende kunstnere, som opfører en mur af ansigter, der stirrer ud på publikum.

De øvrige deltagende kunstnere Marien Schouten og Anna Wenzel - begge fra Holland - samt danske Lilibeth Cuenca Rasmussen.

Udstillingen åbner med en »Festival i ild og ler« på lørdag, hvor der er fernisering på popup-udstillingen »Jorns sidste måltid«, artisttalks og performance med flere af de deltagende kunstnere og visning af film - blandt andet den tyske instruktør Heinz Emigholtz film om Asger Jorns store relief på Århus Statsgymnasium og en film om den berømte, spanske kunstner Barceló, der også medvirker i udstilling.

Hele dagen er der åbent i museets arbejdende familieværksted, hvor man kan give gamle tallerkener et nyt liv.