Ny bog fra tidligere chefredaktør: 10 år med Kai i baghovedet

Hans Krabbe 

Den var længe undervejs, men den var værd at vente på. Tidligere chefredaktør Steffen Lange fortæller om sin Kai Gøtzsche-biografi ved læserarrangement på Papirfabrikken

SILKEBORG Signaturen »KGG« har fulgt ham siden slutningen af 70’erne, da han begyndte at komme i sine svigerforældres hjem med de fine akvareller og oliemalerierne, der i nederste højre hjørne bar de tre bogstaver.

Han slap ham aldrig, tidligere chefredaktør på Midtjyllands Avis, Steffen Lange, og efter 10 års arbejde var han for nylig aktuel med den smukke biografi om maleren Kai Guldbrandsen Gøtzsche - en pæn portion af hans værker udstilles netop nu på Blicheregnens Museum i Thorning.

Torsdag den 15. marts fortæller Steffen Lange om Kai Guldbrandsen Gøtzsche og bogens tilblivelse ved et læserarrangement på Langes arbejdsplads gennem 36 år, Midtjyllands Avis.

Journalistisk nysgerrighed
- Kai var min svigerfars farbror. Først ville jeg bare for familiens skyld skrive nogle få sider, men da jeg dykkede ned i hans liv, var der til meget mere. Man kan sige, at min journalistiske nysgerrighed blev vakt, og det ene tog det andet, forklarer Steffen Lange.

Det er nu en underspillet måde at sige det på. For Steffen Lange har faktisk været undervejs med bogen i cirka 10 år, afbrudt af større eller mindre pauser undervejs. Manuskriptet lå færdigt for to et halvt år siden, men bogens lancering skulle lige times med, at Steffen Lange ikke længere var på efterløn. Steffen Lange er en erfaren forfatter, men han lægger ikke skjul på, at det er noget særligt at skrive et manuskript over så mange år.

- Det har været en udfordring at holde fokus i så mange år og bevare overblikket over materialet, erkender Lange.

Det skygger nu ikke for, at der er kommet en endog meget smuk bog ud af anstrengelserne. Dels med fokus på Gøtzsches store og meget forskelligartede produktion, dels med talrige tidstypiske referencer, så biografien også bliver en slags opdagelsesrejse gennem det 20. århundrede indtil Gøtzsches død i 1963.

Fascinerende kunstner
- Kai er fascinerende, fordi han troede på sin ide om at være kunstner. Hvor rigtig mange kunstnere - de fleste, måske endda - har andre jobs ved siden af, slog han sig igennem som fuldtidskunstner under svære betingelser. Det tager jeg hatten af for. Og så gjorde han det, andre bare drømte om. Han boede i USA og Spanien. Han rejste. Det, andre tænker på, men aldrig får gjort. Og så i en anden tid for næsten 100 år siden, siger Steffen Lange.

Entre i Thorning

Undervejs i Steffen Langes foredrag bliver der tid til kaffe og kage. Og entreen til aftenen dækker samtidig entreen til Blicheregnens Museum i Thorning, hvor Gøtzsche-udstillingen kan ses frem til begyndelsen af april.

Torsdag den 15. bliver der tillige mulighed for at få en Lange-signatur i værket, hvis man erhverver sig et eksemplar af »Kai Gøtzsche - kunstner og eventyrer«.