Lokal vinfestival sætter fokus på verdens bedste vindistrikt

Brdr. D’s Vinhandel arrangerer »Bourgogne Festival«, hvor seks franske producenter kommer og giver smagsprøver på udsøgte vine

SILKEBORG - Hvis du siger til en vinkender, at han resten af sit liv kun må drikke vin fra et vinområde, så er der stor sandsynlighed for, at han vælger Bourgogne.

Ordene kommer fra Jesper Jensen, butikschef i Brdr. D’s Vinhandel på Nygade, der 25. maj afholder »Bourgogne Festival«.

Her vil seks producenter fra Bourgogne komme og fortælle om deres vin og produktion, og - ikke mindst - byde på smagsprøver fra deres franske vinfade, der går for at være blandt verdens bedste.

- Den dyreste rødvin i verden kommer fra Bourgogne. Den dyreste, tørre hvidvin kommer fra Bourgogne. Og tager du de 10 dyreste vine i verden, kommer de fem fra Bourgogne. Bourgogne er bare noget særligt, siger Jesper Jensen, der ser frem til at kunne præsentere de seks franske producenter for de lokale kunder.

- Der er tale om meget dedikerede, mindre vinproducenter, der elsker at komme ud og tale med slutbrugerne, siger Jesper Jensen og tilføjer med et glimt i øjet.

- Vi bilder os selv ind, at vi kun samarbejder med dedikerede producenter, der sætter en ære i det, vi kalder »håndholdt« produktion. Altså en produktion, hvor der typisk blot er en vinmager, der har hånd om hele produktionen.

At lige netop Bourgogne hører til blandt de dyreste vine i verden, handler ifølge Jesper Jensen som så meget andet om udbud og efterspørgsel.

I andre vinområder kan de enkelte producenter således tilkøbe jord for at udvide produktionen af deres topvine. Det samme er ikke tilfældet i Bourgogne, hvor de forskellige vinmarker er inddelt i fire kategorier alt efter kvaliteten af den vin, der kan produceres på jorden.

På den måde kan man ikke udvide sin produktion af Premier Cru-vine ved at inddrage en tilhørende vinmark med en lavere klassifikation.

- Derfor bliver Bourgogne noget særligt. Udbuddet er konstant eller faldende. Eksempelvis har der været nogle år, hvor vejret ikke har været optimalt. Det betyder færre gode vine, og så stiger prisen »op gennem taget«, konstaterer Jesper Jensen.

Milliarder for en vinmark
At priserne på Bourgogne - som Jesper Jensen bemærker - kan ryge op gennem taget, er ikke taget ud af den blå luft.

Sidste år blev det således kendt, at en af områdets 33 ypperste grand cru-vinmarker var blevet handlet. En mark, der udover at være blandt de højst rangerede i Bourgogne, ydermere kun havde en enkelt ejer, hvilket er atypisk, da vinmarker i området oftest har flere ejere.

Køberen var Artemis Group, der ejes af den franske milliadær Francois Pinault, der angiveligt skulle have lagt 1,5 milliarder kroner for vinmarken på 7,5 hektar.

- Det er helt vildt, smiler Jesper Jensen.

Folk ender med Bourgogne
Selv begyndte Jesper Jensens interesse for vin med australsk Shiraz og andre store kraftige vine, men har med tiden bevæget sig over mod Bourgogne, der betegnes som en »lettere«, »mindre alkoholisk«, »mere raffineret« og »mere kompleks« vin.

- Folk, der »dyrker vin«, begynder ikke med Bourgogne, men ender oftest med Bourgogne. Når man taler om vine og sammenligner med andre vine, så hører man ofte udtrykket; »Den er burgundisk«. At den kan minde om en vin fra Bourgogne. Bourgogne vin er noget helt særligt, og det er også derfor, vi holder den her festival, siger Jesper Jensen.

Vinfestivalen afholdes hos Brdr. D’s Vinhandel den 25. maj, og billetter til festivalen kan købes samme sted. Ifølge Jesper Jensen er det en oplagt mulighed for at smage nogle af de eksklusive dråber, uden at det kommer til at koste feriebudgettet.