Tvilum Kirke bliver et af de store omdrejningspunkter for efterårets store reformationsfejring. Foto: Bjarne Gregersen

Nonner og munke ved Gudenåen

BALLE I morgen, onsdag den 4. april, er der sogneaften i Balle Sognegård. Under overskriften »Bed og arbejd! - da nonner og munke slog sig ned i Gudenåområdet« fortæller Erik Hofmeister, cand. mag. og vicedirektør for Det Kgl. Bibliotek, om klostrene ved Gudenåen.

Gudenå-området fra Randers til Skanderborg blev i Middelalderen et af de områder i landet med flest klostre - datidens betydningsfulde kulturcentre. Nonner og munke fra forskellige klosterordener slog sig ned i det uvejsomme landskab.

Men hvem var de, og hvad drev dem? Og hvad efterlod de sig? Hvilken betydning fik de?

I et billedforedrag vil Erik Hofmeister tage tilhørerne med på en rejse tilbage til middelalderens klosterliv langs Gudenåen. Erik Hofmeister er forfatter til »Gudenåens kulturhistorie« og redaktør af »De ferske vandes kulturhistorie«.