Vild med skønne, grønne Samsø
Herlig natur, hyggelige landsbyer, Falkecenter og også en sightseeingtur i Århus. Tag med Læserklubben til Samsø 24.-25. juni
Verdens største labyrint, landets første grøntsager, hele fire spisesteder opført i den prestigefyldte »White Guide«, Danmarks hyggeligste musikfestival og meget meget mere kan Samsø bryste sig af.
Den dejlige Kattegat-ø har hele 22 landsbyer, flere med hyggelige gamle huse og gadekær. Cirka 20 procent af Samsøs areal er fredet, og særligt Nordøen er fantastisk naturskøn med bakker, overdrev, plantager og fjordlandskab. På Sydøen ligger Brattingborg Skov, der har helt sin egen historie.
Klimavenlig ø
Også på energisiden er Samsø oppe på beatet og tænker grønt. Det ses blandt andet foran rådhuset, hvor kommunens medarbejdere bruger elbiler, når de skal ud og servicere øens borgere.
Læserklubben er vild med Samsø, og denne sommer har vi både en endags- og en todagstur hertil. Begge ture foregår i juni, hvor vi får fornøjelsen af de første lækre grøntsager.
Todagesturen ligger 24.-25. juni, og her er Skave Turistfart teknisk arrangør. Opsamling i Herning, Ikast og Silkeborg mellem klokken syv og otte søndag 24. juni med bussen.
Vi sejler fra Hou til Sælvig, og undervejs på færgen trakteres vi med en morgenkomplet.
Show med rovfugle
Efter ankomsten til Samsø mødes vi med lokalguiden og kører direkte til Falkecenter Samsø, hvor der venter os et spektakulært show med stedets imponerende rovfugle.
Så er det tid til at se os om på den spændende ø. Vi vil udnytte, at vi på denne tur kan fråse lidt med tiden og bruge dagen til at koncentrere os om den sydlige del af øen.
Som kulørte perler på en snor ligger mange små landsbyer side om side og med hver sin helt egen historie. Vi vil passere de større og mindre gårde, som vidner om landbrug både i historisk perspektiv, men også om hvordan man i dag driver landbrug på Samsø. Under turen vil vi gøre ophold i feriebyen Ballen, hvor der venter os en dejlig frokostbuffet på Restaurant Dokken, der er indrettet i det gamle skibsværft. I Ballen ligger også den store lystbådehavn med skibe fra hele verden.
Hotel i hovedstaden
Vores sydlige rundtur fortsætter efter frokost. Vi gør blandt andet ophold i Samsø Gårdbutik og får mulighed for at smage en lille specialitet. Vi får tid til at gå en tur rundt i butikken, der er indrettet i en gammel firlænget Samsøgård. Kernen i butikkens udvalg er i øvrigt uldvarer, hvor produktionen har sit udgangspunkt i det oprindelige Herning Klædefabrik.
Sidst på dagen slutter vi rundturen i »hovedstaden« Tranebjerg og indkvarterer os på det hyggelige byhotel Flinchs. Hotellets historie går helt tilbage til slutningen af 1800-tallet og er løbende renoveret, så det i dag fremstår lyst og moderne med respekt for det oprindelige udseende.
Vi nyder en toretters middag her i den nylig restaurerede restaurant, eller hvis vejret tillader det i den skønne gårdhave. Kokken bestræber sig på at tilberede vores menu med udgangspunkt i de mange friske råvarer, som befinder sig næsten uden for døren.
Aftenen kunne byde på en slentretur i den hyggelige by.
Mandag efter morgenmaden mødes vi atter med lokalguiden, og vi fortsætter ørundturen de næste tre timer.
Vi begynder med et besøg på museet, hvor vi skal se en kort film om Samsøs geografiske og historiske udvikling. Det er et glimrende udgangspunkt for resten af dagens program, der foregår på nordøen.
Kursen er sat mod nord, men undervejs slår vi omkring det helt unikke naturområde omkring Stauns Fjord og den lille by Langøre. Foruden den flotte natur danner stedet også udgangspunkt for vigtige historiske begivenheder, både historisk og nationalt.
Landsbyidyl i verdensklasse
Videre nordpå venter en enestående naturoplevelse i bakkerne på Nordsamsø, og vi skal naturligvis også besøge den lille postkortsmukke Nordby. Når man går omkring i de krogede gader om det store gadekær i byens midte og beundrer de stråtækte bindingsværkshuses fine detaljer, er det let af forstå, at den lille by tidligere er kåret til Danmarks bedst bevarede landsby.
Det gule klokketårn er byens vartegn, og det blev i sin tid bygget, fordi Nordby Kirke ligger ude i det åbne land uden for byens hørevidde.
Ved middagstid tager vi afsked med øen og sejler mod Hou. Ombord på færgen har vi bestilt frokostbuffet til alle.
Vel i land kører vi til Aarhus og får en rundvisning i »Smilets By«. Turen går forbi Marselisborg Slot, de kongeliges sommerresidens med den berømte slotspark og Varna Palæet, det dengang stærkt omdiskuterede palæ fra 1900-tallet.
Turen går forbi Tivoli Friheden og ned til havnen med det ikoniske byggeri Isbjerget. I centrum kommer vi forbi mange af de kendte steder, som ARoS, Den Gamle By, Musikhuset og meget mere.
Vi finder et passende sted for en kop kaffe med en småkage inden afgang mod vores hjembyer.
Forventet hjemkomst ved aftensmadstid.
Hvad er inkluderet?
Prisen for denne todagestur er for avisens abonnenter 1995 kroner i dobbeltværelse, mens ikke-abonnenter kan deltage for 2145 kroner. Eneværelsestillæg på 500 kroner.
Prisen inkluderer:
Buskørsel
Færgeoverfart til Samsø t/r
Turleder og lokal guide
To gange morgenmad
To gange frokost
Middag
Overnatning på Flinchs Hotel
Udflugtsprogram inklusive entreer
Tilmelding til Læserklubben på [email protected] eller på tlf. 96263756/87228469