Kingo Karlsen tiltalt i stor kartelsag

/ritzau/ 

Efter to års efterforskning har Bagmandspolitiet rejst tiltale mod firmaer og ledere for at lave kartelaftaler

SILKEBORG/KØBENHAVN Seks virksomheder i nedrivningsbranchen er tiltalt for at koordinere deres tilbud på nedrivningsopgaver, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Herunder det lokale firma, Kingo Karlsen A/S, som har hovedsæde på F.L. Schmidts Vej i Silkeborg.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale Bagmandspolitiet, har rejst sagen, efter at styrelsen i 2016 politianmeldte de seks virksomhederne på grund af mistanke om at de lavede kartelaftaler.

Der er rejst tiltale mod virksomhederne for at have koordineret deres tilbud på flere entrepriser i perioden fra maj 2011 til oktober 2013. Entrepriserne var opgaver for både offentlige og private bygherrer.

Direktør i Kingo Karlsen, Thomas Kingo, skriver i en mail til dagbladet børsen, at han ikke selv er blevet tiltalt, men at firmaet er tiltalt for fire forhold af delepriser. Også en ledende medarbejder hos Kingo Karlsen er tiltalt, oplyser direktøren.

- Af de flere tusinde sager, der er undersøgt, er der rejst tiltalte i fire i alt i Kingo-regi. Vi vil nu forholde os til de tiltaler, skriver Thomas Kingo til Børsen.

Også i de andre firmaer er ledende medarbejdere blevet tiltalt.

- Tilbudskoordinering er grov økonomisk kriminalitet, der sætter konkurrencen mellem tilbudsgiverne ud af kraft. Det kan give bygherrerne både dårligere og dyrere projekter, siger direktør Jakob Hald, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsen foretog i efteråret 2015 uanmeldte kontrolbesøg hos en række af branchens virksomheder. I april året efter kom anmeldelsen til SØIK, der har stået for efterforskningen af sagen.

- Vi politianmeldte sagen, fordi der var mistanke om kartelvirksomhed. Nu vil vi afvente rettens vurdering, siger Jakob Hald.

Ifølge Konkurrence- og Forbugerstyrelsen kan aftaler, hvor virksomheder begrænser deres indbyrdes konkurrence have forskellig karakter.

Det handler i nogle tilfælde om at koordinere tilbud, men i andre tilfælde kan det også være at aftale priser, opdele markeder eller begrænse produktionen.

/ritzau/