600 klar til ekstreme udfordringer

Bent Nørgaard 

Ny klasse ved Nordisk Extrem Maraton: hvem kan finde frem til flest poster på otte timer. Deltagerne i løbet skal ud på længere svømmetur

VIRKLUND I weekenden 26.-27. maj går det igen løs med Nordisk Extrem Maraton, i år for 16. gang, og interessen for at være med i ekstrem-klassikeren ved Silkeborg er fortsat stor, cirka 600 er foreløbig tilmeldt.

Løbsarrrangør Jesper Valbak lover store udfordringer og flotte oplevelser til alle.

- Over to dage vil deltagerne blive præsenteret for noget at det smukkeste men samtidig mest krævende som den danske natur kan byde på. Over bakker, under jorden, ad skjulte stier og spor, gennem moser, sumpe, søer og krat, fra den mørkeste skov til de mest bjergtagende udsigter. Natten tilbringes i stemningsfyldt Nightcamp oplyst af fakler og bål. En oplevelse og et eventyr af dimensioner, siger Jesper Valbak.

Svømning i lunt vand
Han fortæller videre, at deltagerne i år kommer ud på den suverænt længste vandpassage, som man endnu har budt dem. Dobbelt så lang en svømmetur, som de nogensinde tidligere har prøvet ved løbet.

- For få dage siden besluttede vi at ændre på forløbet af ruterne. På grund af det varme vejr er vandtemperaturen væsentligt højere, end den plejer at være på dette tidspunkt, og derfor er det forsvarligt med en længere vandpassage. Deltagerne skal svømme ud til en ø, hvor de skal op til en post, og herefter skal de svømme videre til den modsatte bred, fortæller Jesper Valbak.

Hvor vandpassagen er, fortæller han dog ikke, da forløbet af banerne er hemmeligt.

Med og uden kort
Der konkurreres i en række klasser. De fleste skal selv finde rundt ved hjælp af kort og kompas, men der er også klasser med afmærkede ruter.

De mest barske skal ud på 70 kilometer - i luftlinje, så i praksis bliver det en del kilometer længere.

Med kort og kompas er der også baner på 50 og 35 km.

De afmærkede ruter er på 25 og 50 km.

Som noget nyt er der i år også mulighed for pointjagt. Der er placeret et stort antal poster i skovene, og posterne giver forskellige point efter placeringen. Det gælder så om at samle flest mulige point i løbet af to gange fire timer. Foreløbig er der dog kun tilmeldt en snes stykker i denne klas- se.

For alle klasserne gælder, at løbet er over to dage. Starten går fra Fort Østerlund ved Virklund, og det er også her, der er overnatning i telt.

Britiske favoritter
Kongedistancen er naturligvis de 70 kilometer.

Jesper Valbak fortæller, at favoritterne her er en brittisk duo. Nick Barrable er en dygtig orienteringsløber, og han skal finde vej, mens makkeren, Ray Ward, er erfaren ekstremløber og skal hjælpe med at holde tempoet oppe.

Umiddelbart er der ikke nogle danskere, der er oplagte udfordrere til de to.

- Men man ved aldrig. Orienteringen er ikke voldsom svær, og der er flere gode danske løbere med, så måske kan de presse britterne, siger Jesper Valbak.

Der er i øvrigt en del udenlandske deltagere. På startlisten finder man otte forskellige nationer.

Skulle man have lyst til at være med, er det stadig muligt at tilmelde sig i mange af klasserne. 35 og 50 km med kort er udsolgt, mens tilmelding er muligt i de øvrige klasser.