Islandsk funk for fuld styrke

Succesbandet Mezzoforte spiller en af kun to koncerter i Danmark i Kedelhuset fredag aften

MUSIK Legendariske Mezzoforte har kurs mod Kedelhuset, hvor det islandske succesband går på scenen fredag aften.

Ind til 1977 var »mezzoforte« bare et udtryk for halvkraftig lydstyrke i klassisk musik.

Men da fire teenagere i Reykjavik begyndte at spille jazzfusion, fik udtrykket en ny betydning og efter 14 albums er Mezzoforte blevet en af Islands største eksportsuccesser.

Kæmpehittet »Garden Party« fra 1983 var det helt store gennembrud, der gav dem hele verden som arbejdsplads.

- Vi var heldige, at pladeselskabet blev ved med at tro på os, selv efter tre LP´er der havde solgt på det jævne, men selv om vi insisterede på at spille instrumental jazz/funk, ikke den mest kommercielle stilart, ville de lave en plade mere, og denne gang blev det anderledes. De havde hyret produceren og arrangøren Chris Cameron, og han fik afgørende betydning for vores lyd og vores måde at spille på, han var i høj grad med til at forme »Garden Party«, fortæller Eythor Gunnarsson, som stadig spiller keyboard i Mezzoforte.

Fuld gang i tourné
På den aktuelle turné er han sammen med de øvrige tre, oprindelige bandmedlemmer trommeslageren Gulli Briem, bassisten Johann Asmundsson og Fridrik Karlsson på guitar og de suppleres med svenske Jonas Wall på saxofon og islandske Ari Bragi Kárason på trompet.

Mezzoforte er lige nu i fuld gang med bandets 2018-turné med koncerter Norge, Sverige og Danmark og tre koncerter i London.

I følge spillestedsleder i Kedelhuset, Johannes Konstantin Neergaard, er der er solgt uventet mange billetter til koncerten i Silkeborg fredag aften, som er den ene af kun to koncerter i Danmark i løbet af foråret.

- Det er dejligt at se, hvor mange der husker Mezzofortes usædvanligt lækre lyd og energi. Og jeg tror ikke nogen bliver skuffede. Rygtet er løbet i forvejen om at deres 2018-opstilling, hvor Mezzoforte er mindst lige så velspillende som i de gode gamle firsere, siger han. kloch