By mindre end Silkeborg får nyt museum til 1,2 milliarder

Søren Nielsen 

I en nordnorsk kommune bygger man et museum til 1,2 milliarder kroner. Det skal tegnes af danske Henning Larsen

SILKEBORG I den nordnorske kommune Tromsø, med cirka 80.000 indbyggere, har man netop sagt ja til at bygge et nyt museum til en samlet værdi på 1,2 milliarder kroner.

Museet bygges i tilknytning til byens universitet, der fokuserer på den arktiske natur og kultur. Det skal ud over at udstille også formidle samlinger fra universitets forskning.

Det er den danske tegnestue, arkitekt Henning Larsen, som har vundet konkurrencen om at sætte stregerne til det nye museum.

Ifølge Kasper Kyndesen, der er partner og ansvarlig for Henning Larsens aktiviteter i Norge, er målet at skabe en bygning, der bidrager til udviklingen af byens havnefront.

Parallel til Jorn
Byggeriet i Norge kan let drage paralleller til et måske kommende nyt Jorn Museum i Silkeborg.

Dels er Silkeborg Kommune på samme størrelse med Tromsø, endda lidt større, og det har også flere gange været nævnt, at et nyt Jorn Museum skal tænkes ind i en ny helhedsplan for området omkring Silkeborg Langsø og Havnen. Præcis som i Tromsø.

I sidste uge blev der sat gang i en arkitektkonkurrence, der skal kommed med bud på en ny masterplan for netop det område. Her er et nyt museum i spil, fremgik det af oplægget.

Det var også i sidste uge, at det engelske ingeniørfirma, Core Five, konkluderede, at et nyt Museum Jorn kan trække mindst 144.000 gæster om året.

For et nyt museum Jorn er tanken i dag en størrelse på cirka 9.500 kvadratmeter til en pris på cirka en halv milliard kroner.

Til sammenligning bliver det nye museum i Tromsø maksimalt 19.700 kvadratmeter stor til en pris på de 1,2 milliarder kroner.