Med Læserklubben på specielle oplevelser i København

Lone Henningsen 

Læserklubbens »København Special-tur« strækker sig i år over to hele dage, hvor vi både er i fængsel, på Vesterbrovandring og i kirke. Sjove og anderledes oplevelser venter 24.-25. september

Rejseleder Bent Jarlkov har traditionen tro kastet sig over endnu en Københavner-tur med specielle besøg og et usædvanligt program. Turen foregår i år 24.-25. september, og bussen fra Skave Turistfart samler deltagere op i Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg mellem klokken 06.30 og 07.30.

Morgenkaffe og rundstykker serveres undervejs, så vi kan være helt friske til dagens program.

Kikkenborge og blegehuse
Vi kører til Dragør, der ud over at have Danmarks bedstbevarede landsbymiljø bare er et utroligt spændende bekendtskab. To dygtige lokalguider står klar til at guide os rundt til fods de næste halvanden time.

På byvandringen hører vi om Dragørs udvikling fra Middelalderen til i dag, om sildefiskeriet dengang, hollændernes betydning, skipperbyen i 1700- og 1800-tallet, robådsflotillen, der nær havde skudt den engelske fregat Africa i sænk, og om hvorledes det senere gik med udviklingen i byen. Vi ser på arkitektur, kikkenborge, gadenavne, blegehuse/byggehuse og alle de forhold, der er specielle for Dragør.

Fulde hoveder kræver også fulde maver, så vi finder frokostsandwichene frem og nyder disse inden vores næste stop, som er Christiansborg Slotskirke.

Kongeligt mesterværk
Dette er kongehusets kirke og et af nyklassicismens mesterværker i Danmark. Vi får en privat omvisning og hører om kirkens unikke arkitektur, den ødelæggende brand i 1992 og den kompromisløse genopbygning efter branden. Vi får også fortalt, hvordan det er foregået, når kirken gennem århundreder har dannet ramme om kongelige dåbshandlinger og bryllupper.

Herefter til vores hotel - det centralt beliggende og firestjernede Absalon Hotel på Vesterbro, tæt ved Tivoli, Rådhuspladsen, banegården og Strøget. God tid til indkvartering inden aftenens fællesmiddag.

Denne foregår blot fem minutters gang fra hotellet hos Frk. Barners Kælder. Restauranten er indbegrebet af dansk hygge med rødternede duge og hjemmelavet og rigelig dansk mad.

Vesterbro, ludere og lommetyve
Tirsdag efter Absalons lækre morgenbuffet er vi klar til for alvor at indtage Vesterbro med alt, hvad det indebærer.

Ved Vestre Fængsel deles vi i to grupper, hvor den ene halvdel skal på rundvisning i fængslet.

I selskab med en tidligere ansat får vi historien om det københavnske fængselvæsen fra 1662 til i dag. Via gamle effekter hører vi om kreative flugtforsøg, forbudt kommunikation, legetøjsproduktion og meget mere. Vi ser desuden en celle anno 1895 og en mere nutidig.

Mens dette foregår, kommer den anden havldel af gruppen med vores stedkendte rejseleder rundt på Vesterbro. Her oplever vi den autentiske vesterbrostemning og mærker historien om det hårde arbejderkvarter. I takt med byfornyelsen de seneste år har Vesterbro opnået status som et smart og trygt sted at bo. Efter at have haft et rygte som Københavns luder- og narkomankvarter, hvor kun de fattigste ville bo, er kvarteret det sidste årti i nogle områder blomstret op. Modsat en tendens i resten af landets bykvarterer er der et stigende antal børnefamilier på Vesterbro. Trods en ihærdig politiindsats er der dog stadig narkomaner og prostituerede - især omkring Mariakirken og Halmtorvet.

Efter cirka halvanden time bytter grupperne, så alle får samme oplevelser.

Smørrebrød i Søndermarken
Vi formodes nu at være klar til en sen frokost hos Restaurant Bjælkehuset i Valby, som er en del af den skønne, grønne Søndermark og har ligget på Valby Bakke siden 1915. Det fine gamle sted emmer af historie, og mange minder er bevaret i de gamle gæstebøger, som der bliver lejlighed til at læse i. Vi får et par stykker lækkert smørrebrød og efterfølgende kaffe.

Vel tilpasse går vi til fods over Søndermarken, forbi Carlsberg og mod Frederiksberg Kirke, hvor en rundvisning venter os.

Vi oplever den imponerende ottekantede kirke med pyramidetag og spir, hører om arkitekten Felix Dusart, og om hvordan en sådan mangekantet kirke på dette tidspunkt var noget af et særsyn i Danmark. På kirkegården ligger en række kendte danskere begravet - en af dem er digteren Adam Oehlenschläger, Danmarks første store romantiske forfatter, som blandt andet skrev »Der er et yndigt land«.

Returrejsen mod Midtjylland foregår via overfarten Odden - Aarhus, og her er der mulighed for at købe aftensmad ombord, hvis sulten melder sig.

Forventelig hjemkomst er mellem klokken 21.30 og 22.30.

Det koster
Prisen for disse »fængslende« og oplevelsesrige dage i hovedstaden er for avisens abonnenter 2195 kroner i dobbeltværelse. Ikke-abonnenter kan deltage for 2350 kroner per person. Eneværelsestillæg på 450 kroner.

I prisen er inkluderet:

Buskørsel

Københavnerkyndig rejseleder

Morgenkaffe og rundstykke i bussen

Frokostsandwich

Aftensmad på første dag

Frokost på anden dag

Program med entréer, rundvisninger med mere som beskrevet

Overnatning på Absalon Hotel

Morgenbuffet

Turen er ikke egnet for gangbesværede.

Tilmelding skal ske til Læserklubben.