Papirmuseet sætter fokus på hollænderne

Ny udstilling åbner 1. juli

SILKEBORG Der var mange hollændere på Silkeborg Papirfabrik. Nogle steder i fabrikken var der så mange, at området blev kaldt for et »hollænderi«. Det var dog ikke hollandske folk, men derimod maskiner, der var opfundet i Holland, som derfor blev kaldt hollændere.

Man kan få meget mere at vide om hollænderne ved en ny udstilling på Papirmuseet på Papirfabrikken i Silkeborg. Udstillingen åbner søndag den 1. juli.

Opfindelsen dukkede op sidst i 1600-tallet, men fik sin store udbredelse i det følgende århundrede. Maskinerne betød en revolution inden for papirfremstilling. Hollænderen kunne male materialet til papirfremstillingen meget hurtigere og bedre end de gamle stampeværker. Maskinen satte hollandske papirmagere i stand til at fremstille papir af hidtil uhørt kvalitet, så god, at hollandsk papir kom til at dominere markedet. Andre lande i Europa forsøgte naturligvis at få fingre i hemmeligheden, typisk ved at forsøge at hente en hollandsk papirmager.

Udstillingen er opstillet lige ved siden af museets stolthed - nemlig en hollænder. Den åbnes den 1. juli om eftermiddagen med en introduktion af Bent Schmidt Nielsen, og markerer samtidig starten på Papirmuseets sommersæson.