Flere skoler får røgfri skoletid

Kenneth Husum 

X:IT er efektivt til at forebygge rygning hos unge, viser forskning

SILKEBORG Tre skoler har gode erfaringer med et effektivt program til at forebygge rygning hos unge, og efter sommerferien er der yderligere to lokale skoler, der indfører røgfri skoletid.

Både Ans Skole, Virklund Skole og Dybkærskolen er det sidste år gået aktivt ind i kampen for at blive røgen blandt skolernes elever kvit og forebygge rygestart blandt de unge. Det har de gjort med X:IT, som er Kræftens Bekæmpelses rygeforebyggende indsats til grundskoler.

X:IT består af tre elementer; Røgfri skole, undervisning og Røgfri aftaler.Programmet inddrager både skole, elev og forældre.

- Vi har ikke problemer med rygning blandt eleverne på skolen, men vi vil gerne forebygge, at de overhovedet begynder. For vi kan se, at det sker, når de tager på efterskole eller ungdomsuddannelse. X:IT giver os mulighed for at tale med eleverne om rygning over flere år fra 7. – 9. klasse, siger Karen-Lise Hjorth Skytte Høgild, pædagogisk leder på Virklund Skole.

Flere skoler er klar til at bruge X:IT efter sommerferien. Langsøskolen og 10. klasse på Silkeborg Ungdomsskole indfører røgfri skoletid fra næste skoleår.

En del af X:IT er røgfri aftaler, der er en skriftlig aftale mellem elev og forældre om, at eleven vil være røgfri resten af skoleåret. Ved skoleårets slutning bliver der trukket lod om præmier til dem, som er gået et helt år igennem uden røg.

På Virklund Skole blev præmierne til de røgfrie elever delt ud onsdag 27. juni. I 7. klasse havde 24 elever underskrevet en kontrakt.

- X:IT og de røgfri aftaler giver forældrene en anledning til at tage en snak med deres børn om røg. Vi tror ikke på tvang, men vi tror på, at det hjælper at sætte emnet på dagsordenen i familierne. Og så er præmierne selvfølgelig kulminationen på et års flot arbejde fra elevernes side, siger Karen-Lise Hjorth Skytte Høgild.

Kræftens Bekæmpelse ønsker en tidlig indsats mod rygning. For mange unge begynder at ryge i skoletiden.

16 procent af de 16-25-årige rygere røg første gang i skoletiden, og 5 pct. røg første gang på en efterskole. Sammenlagt svarer det til, at hver femte røg første gang i skolen. Og lige præcis derfor, er indsatsen i skoletiden særlig vigtig.

- Vi er rigtig glade for, at flere skoler i Silkeborg Kommune har prøvet kræfter med X:IT – og at de har haft god succes med det. Knap halvdelen af unge på ungdomsuddannelserne ryger, og skal det tal ned, er det vigtigt lave en målrettet indsats mod grundskolen, siger Charlotte Kirk Jeppesen, lokalformand for Kræftens Bekæmpelse i Silkeborg Kommune.

Forskning viser, at det kan op til halvere antallet af rygere, når skoler følger X:IT.