BSV-stjerne til kamp for børn med uhelbredelig sygdom

Peter A. Sørensen 

Jesper Nøddesbo går forrest for at samle penge ind til økonomisk trængt hospice for børn med livstruende sygdomme. Opgøret mod Paris skal få silkeborgenserne til at støtte projektet

HÅNDBOLD - Det er et projekt, der går lige i maven. Jeg kan mærke, at det giver mening.

Jesper Nøddesbo, håndboldstjerne i Bjerringbro-Silkeborg, har kastet sig ud i kampen for at støtte børnehospicet, Lucashuset.

BSV-spilleren var søndag på besøg hos familierne på hospicet i Hellerup, og det gjorde kun indtrykket endnu mere markant.

- Allerede inden besøget skulle jeg bruge lidt tid, før jeg kunne tale om det. Når man selv har børn, er det umuligt ikke at blive meget berørt over de alvorligt syge børn, siger Nøddesbo.

Men stedet mangler penge, og det har fået Jesper Nøddesbo til at kaste sig ind i et støtte-projekt.

- Jeg har længe barslet med tanken om at gå ind i velgørenhed og har et stykke tid haft kontakt til Kids Aid, der foreslog Lucashuset. De kom og sagde: »Prøv lige at tjekke det her projekt ud«. Det gjorde jeg så, og det gik lige i maven, da jeg hørte om de alvorligt syge børn. Jeg kunne mærke, at det var det helt rigtige projekt for mig at støtte op om, siger Nøddesbo.

Han vil i fællesskab med Kids Aid og blandt andre Bjerringbro-Silkeborg indsamle en million kroner til Lucashuset, der modsat et hospice for voksne ikke er 100 procent statsstøttet.

Derfor mangler hospitalet et millionbeløb til 2018.

- Vi er kommet i gang lidt på bagkant, så jeg ved ikke, om en million er realistisk at samle ind. I 2017 fik hospicet testamenteret en villa, som fik dem igennem sidste år, men der mangler penge i år, siger BSV-spilleren.

Mangler sengepladser
Lucashuset giver familier mulighed for at flytte sammen med et sygt barn, mens det samtidig får livsforlængende behandling. I de fleste tilfælde overlever barnet ikke, men ved at flytte en hel familie sammen, giver man både det syge barn og de pårørende mulighed for at få ro på tilværelsen i en næsten ufattelig svær tid.

- Det er en mulighed for familier at få lidt ro på i det kaos, som hersker i en tid, hvor der er så alvorlig sygdom. Familierne siger, at man finder ro i at leve på den måde, siger Jesper Nøddesbo.

Lucas-huset har i dag kun fire sengepladser, men der er planer om endnu et hospice, og Silkeborg og Aarhus er i spil til et børnehospice vest for Storebælt.

- Men i første omgang gælder det om at samle ind til de fire pladser, som er i dag, siger Nøddesbo, der onsdag skal fortælle om projektet både i DR Aftenshowet og i TV2’s Godmorgen Danmark.

Erfaringerne med hospicet er rigtig gode, men selvom der også er frivillige tilknyttet, er det dyrt at holde et hospice kørende med læger, sygeplejesker og sygehjælpere. Det koster 12,5 millioner kroner om året. Og behovet for pladserne er stort.

- Jeg snakkede med forstanderen, som fortalte, at skulle man dække behovet i Danmark, ville det kræve 24-30 pladser, og i øjeblikket er der fire.

- Børnehospicet i Hellerup har startet i 2015 på eget initiativ, fordi de mener, at der er et behov, og så er tanken, at pengene må skaffes efterfølgende, siger Nøddesbo.

Der er mange muligheder for at støtte Nøddesbos indsamling. På de sociale medier kører et stort lotteri, hvor man blandt andet kan vinde Kevin Magnussens køredragt. Hovedpræmien er en håndboldtur til Barcelona sammen med Nøddesbo.

Til spisning med Paris
Til BSV’s kamp mod Paris og Mikkel Hansen den 18. august, får 400 silkeborgensere mulighed for at købe en billet, der inkluderer spisning, fest i telt efter kampen, hvor der er mad og drikke. Her arbejdes der på at skaffe en række kendte musikere til at komme og spille. Samtidig vil spillere fra både BSV og Paris være til stede.

- Det er et arrangement for alle. Jeg håber blandt andet, at silkeborgensiske virksomheder kan se det som en mulighed til en sommerfest eller en firmafest, siger Nøddesbo, der også arrangerer en auktion med specielle gevinster til formålet.