Energistyrelsen har fundet 267 ulovlige solcelleanlæg i 74 kommuner

- Vi kan komme til at anmelde en del til Ankestyrelsen, siger kontorchef

INDLAND/SILKEBORG Der findes 267 ulovlige solcelleanlæg placeret på tagene af kommunale bygninger. 74 kommuner holder i dag ulovlige solceller kørende. Det viser en fra styrelsen, som kommunen.dk og Jyllands-Posten har fået indsigt i.

- Vi er overraskede over, at genoptagelsen af vores undersøgelser viser, at der er tale om så mange anlæg i kommunerne, fortæller Jakob Henrik Juul, kontorchef hos Energistyrelsen ved Center for Energiressourcer.

Lovbruddet består i, at solcelleanlæg i flere kommuner ikke er udskilt i egne selskaber, som elforsyningsloven kræver det. Dermed betaler kommunerne ikke fuld afgift af den strøm, anlæggene genererer.

Området er tidligere blevet gransket af myndighederne ad flere omgange. Senest i 2015, da der blev fundet i alt 76 ulovlige kommunale solcelleanlæg.

Derfor er styrelsen overrasket over det omfang af ulovlige anlæg, som den nye undersøgelse nu har påvist.

- Vi er også lidt overraskede over, at der ikke er flere anlæg, der er blevet lovliggjort via selskabsmæssig udskillelse eller på anden måde, og det giver også en indikation af, at vi kan komme til at anmelde en del anlæg til Ankestyrelsen, siger Jakob Henrik Juul til kommunen.dk.

Undersøgelsen af de ulovlige forhold blev iværksat af energiminister Lars Christian Lilleholt (V) tilbage i december, efter at kommunen.dk beskrev, hvordan Silkeborg Kommune holdt flere solcelleanlæg i drift, der ikke levede op til reglerne på området.

De kommuner, kommunen.dk har talt med, undrer sig over reglerne, men er i gang med at rette ind.

Borgmester i Silkeborg, Steen Vindum (V), kommenterede tidligere i marts på sagen.

Økonomi- og erhvervsudvalget havde nemlig besluttet, at solcelleanlæggene skal blive siddende og være i drift - ulovlige eller ej. Det fortæller borgmester Steen Vindum (V).

- Solcelleanlæggene blev sat op i god tro, men blev sidenhen gjort ulovlige. Vi håber nu på, at solcelleanlæggene bliver gjort lovlige igen, da der i Folketinget er nye forhandlinger i gang om et nyt energiforlig, hvor regeringens mål er at sikre mindst 50 procent vedvarende energi i 2030, sagde Steen Vindum.

Borgmesteren kaldte også den situationen med de ulovlige solcelleanlæg for »en rigtig molbohistorie«.

Han henviste til, at de fire solcelleanlæg var lovlige, da de blev sat op i årene 2013 til 2014 sammen med solcelleanlæg på yderligere cirka 36 kommunale ejendomme.

Solcelleanlæggene blev sat op, fordi Folketinget havde afsat en støttepuljeordning.

Solcelleanlæggene sidder på Frisholm Skole, Silkeborg Rådhus på Søvej, Skægkærskolen og Sølystskolen.