Teater til søs om flugten over Øresund

Christian Kloch Larsen 

Silkeborg Teaterkreds åbner sæsonen med flydende teater på Silkeborgsøerne

TEATER Igen i år er der teater til søs, når Silkeborg Teaterkreds tirsdag, onsdag og torsdag præsenterer Det Flydende Teaters sidste af tre musikdramatiske teaterforestilling om Anden Verdenskrig om bord på Hejren.

Efter forestillinger om martyren Kaj Munk, Storm P. og Halfdan Rasmussen er det forestillingen »Flygt«, der stævner ud fra havnen i Silkeborg.

Forestillingen handler om Poul Henningsen og Arne Jacobsen, som må flygte til Sverige, da besættelsesmagten natten til den 1. oktober 1943 indleder jagten på jøder, kommunister og andre på kant med nazisterne. PH, fordi han er på kant. Arne Jacobsen, fordi han er jøde.

Skæbnen vil, at to af Danmarkshistoriens største arkitekterflygter i den samme lille robåd over sundet fra Skodsborg strand til Landskrona denne råkolde, våde og blæsende nat. Foruden de to arkitekter og deres koner er eneste medpassager en ung jødisk ingeniør og kaproer – Herbert Marcus – der trækker det hårdeste læs med at ro selskabet over Øresund.

Under disse ekstreme omstændigheder udspiller der sig et drama, hvor bølgerne i bogstaveligste forstand går højt. Mellem skumsprøjt og tyske projektører tager de to arkitekter fat i en diskussion om livet under besættelsen og om, hvilket ansvar man har som menneske og formgivende kunstner. Det bliver til en diskussion om arkitekturens, kunstens og det enkelte menneskes ansvar i en verden i krig.