Med Læserklubben til musik og kultur i Budapest

Efterårsrejse til en smuk, spændende og musikalsk hovedstad, 30. oktober-3. november

Alle ved efterhånden, at Paris, Rom, London og Berlin er noget ved musikken, men er du mon også klar over, at Ungarns charmerende hovedstad er ved at blande sig med de store turistmagneter - også hvad musik angår?

Storbyelskere er endelig ved at få øjnene op for denne storslåede by mod øst.

Med en begivenhedsrig historie på bagen bryster byen sig af romerske ruiner, historiske monumenter, smukke palæer og pladser, der vidner om stedets storhedstid i sidste halvdel af det 18. århundrede. Byen er præget af Europas næstlængste flod, Donau, som deler byen i to kontrastrige dele, Buda og Pest.

Det bakkede Buda
På den bjergrige Budaside hæver høje sig med stolte historiske bygningsværker og nationale mindesmærker. Den kendetegnes af trappestier, som leder op til byens to store vartegn; Citadellet på Gellért bjerget og slotsdistriktet. Her lå kongebyen i middelalderen, og forbløffende meget af den genfinder man på Borghøjen.

I dette område finder vi betagende udsigter, smukke fredede huse og hyggelige snørklede gader.

Det flade Pest
Pestsiden markerer begyndelsen på det ungarske lavland. Her er ingen stigninger, og bybilledet domineres af brede boulevarder med et væld af caféer, konditorier, restauranter og butikker. I modsætning til Buda emmer Pest ikke af gammel historie, men af moderne storby, som den skulle se ud i 1896. Her er blevet tænkt, muret og snedkereret med store armbevægelser. Samtidig med de brede boulevarder åbnede kontinentets første metro, og man byggede mange pompøse offentlige bygninger i datidens moderne arkitektur.

I det indre Pest, hvor man finder de travleste shoppinggader, fornemmer man tydeligere end andre steder, hvor store forandringer byen gennemgik, da den blev moderniseret.

Gamle kirker kryber sammen mellem tidlige indkøbspassager, markedshaller og ejendomme, der strutter af 1900-tals overskud. Heldigvis betød dette også, at cafétraditionen fandt vej til Budapest, og der er i dag rigtig mange elegante og hyggelige caféer, specielt på Pestsiden.

Dansk/ungarsk rejseleder
På denne efterårsrejse, hvor den ungarskfødte Georg Sas, fra Snejbjerg ved Herning, er rejseleder, skal vi på sightseeing i den smukke by. Vi kommer omkring mange af de fantastiske seværdigheder, men koncentrerer os også lidt om byens musikalske liv.

Gruppen mødes med Georg Sas i Billund, hvorfra vi flyver direkte med Ryanair tirsdag 30. oktober omkring klokken 13. Planmæssig ankomst til Budapest to timer senere, hvor efter vi kører direkte til Hotel Benczur, der ligger tæt på metrostationen i ambassadekvarteret.

Tidlig aftensmad på hotellet inden vi tager til Musikakademiet, hvor der i koncertsalen, er Beethoven aften.

Onsdag formiddag skal vi på sightseeing i byen. Vi besøger både Buda- og Pestsiden og kigger på seværdighederne her. Frokost på egen hånd og der er caféer og restauranter nok at vælge imellem. Madmæssigt får man meget for pengene her i byen.

Den imponerende opera
Efter frokost spadserer vi gennem centrum til Operahuset, hvor vi har bestilt en rundvisning.

Statsoperaen fra 1884 er tegnet af den store ungarske arkitekt Miklós Ybl med den ambition, at bygningen skulle kunne måle sig med de store operaer i Wien og Paris. Det lykkedes til fulde og selvom niveauet er lige så højt, så er billetpriserne billigere.

Om aftenen kan man vælge at tage med rejselederen på Restaurant Callas, der er en af de fornemme restauranter i byen. Under middagen er der musikalsk underholdning. Middagen er med egenbetaling, men til fair priser.

Torsdag tager vi på udflugt udenfor byen til den hyggelige kunstnerby, Szentendre. Her kan man kigge på byen, shoppe, tage på museum - for eksempel kan keramikeren Margit Kovàvs’ museum varmt anbefales eller for eksempel Marzipanmuseet . Vi spiser en dejlig frokost i byen inden vi kører retur til Budapest.

Tobakssynagogen
Her skal vi have en rundvisning i den imponerende store, flotte synagoge, der kan rumme 3000 besøgende og dermed er Europas største. Da gaden, som synagogen ligger i, hedder Tobaksgaden, går kirken også sommetider under navnet »Tobakssynagogen«. Bag synagogen ligger holocaust-mindesmærket »Sorgens Træ« opført i 1991 af Imre Varga. Træets små skinnende sølvblade bærer navne på nogle af de cirka 600.000 ungarnske ofre for nazisternes udryddelse under Anden Verdenskrig.

Valgfrit aftenprogram - eventuelt i musikkens tegn, klassisk eller musical? Musikprogrammerne tilsendes og billetter hertil kan bestilles og betales hjemmefra.

Morgenbadning med mere
Fredagen er til fri disposition. Tag eventuelt med rejselederen til morgenbadning på et af byens mange kurbade, besøg den store indendørs markedshal, House of Terror, Nationalmuseet eller andet. Her er mange mange muligheder og Georg Sas står klar med gode idéer og vejledning.

Om aftenen kan du eventuelt gå i Musikakademiet, hvor MÀV symfoniorkester spiller Verdis Requim klokken 19, eller du kan opleve Monteverdi-koret, en operette eller en musical. Programmet tilsendes, når det er tilgængeligt, og billetter kan bestilles og betales hjemmefra.

Lørdag er hjemrejsedag. Vi kører fra hotellet tidligt om morgenen til lufthavnen.

Afgang med Ryanair klokken 10.35 og ankomst i Billund klokken 12.40.

Prisen for denne rejse er for avisens abonnenter 4850 kroner i dobbeltværelse. Ikke-abonnenter kan deltage for 5050 kroner. Eneværelsestillæg på 600 kroner.

I prisen er inkluderet:

Dansk/ungarsk rejseleder på hele turen

Fly Billund-Budapest med Ryanair t/r

Håndbagage 10 kg

Bustransfer

Indkvartering på centralt hotel med morgenmad

Aftensmad første dag

Frokost i Szentendre

Koncertbillet til Musikakademiet første dag

Rundvisning i Operahuset

Rundvisning i den jødiske synagoge

Sightseeing

Tilkøb af kuffert mellem 400 og 600 kroner

Tilmelding til Læserklubben