Søby – det jyske klondike. På tur med Læserklubben

Lone Henningsen 

Dagstur til Søby Brunkulslejer, hvor vi kommer helt tæt på en af fortidens farligste arbejdspladser, tirsdag 25. september

Vi gentager forårsturen til Søby, blot som en sensommertur tirsdag 25. september.

Søby Brunkulslejer har mange liv på samvittigheden og blev et hårdt, men farverigt kapitel i danmarkshistorien.

I perioden fra 1940 og helt op til 1970, blev der produceret omkring 50 millioner kubikmeter brunkul og det var en kæmpe industri.

Lejerne vidner om en helt særlig kultur og livsførelse i tiden omkring Anden Verdenskrig, hvor forsyningen af kul til Danmark forsvandt, og der opstod et akut behov for brændsel.

Det brune guld
Brydningen af brunkul skabte et samfund, hvor hele familier flyttede til for at blive en del af eventyret og tjene gode penge. Boligerne var små, arbejdet var usandsynligt hårdt, og mange mænd mistede livet ved dramatiske ulykker i lejerne. Der boede 3000-4000 mennesker i Søby Brunkulslejer, mens industrieventyret var på sit højeste. Det betød, at der blev etableret købmandsbutikker, vognmandsforretninger, redningsstation og hasardspillesteder.

I selskab med brunkulsmuseets engagerede guide Jan Svendsen, der også har skrevet bogen »Det Brune Guld«, som blev filmatiseret i 2012, skal vi rundt i området og dykke ned i historien.

Besøget afsluttes med en god frokost hos Søbyhus Cafeteria.

Afgang fra Silkeborg, Ikast og Herning tirsdag mellem klokken 08.35 og 09.35. Kaffe og rundstykke i bussen.

I forsamlingshuset indleder Jan Svendsen den spændende fortælling, hvorefter vi kører ud i området, der er meget specielt at se på, og minder en del om kulisserne til en western. Det meste af området er fredet, og ligger smukt beplantet med fine, men livsfarlige brunkulssøer spredt rundt i landskabet.

Turen inkluderer også et besøg i selve museet, som åbnede i 1977.

Her finder vi fotos, genstande og værktøj fra perioden. Museet råder også over tre autentiske arbejderhjem fra 1940’erne, købmandsforretning, spisehus og meget, meget andet.

Frokosten serveres lige midt i den skønne midtjyske natur hos Søbyhus Cafeteria, hvor vi får den helt store frokostanretning med sild, fiskefilet, ribbensteg, leverpostej og ost.

Skave Turistfart, der er teknisk arrangør, bringer deltagerne tilbage til hjembyerne mellem klokken 14.30 og 15.30.

Prisen for denne tur er 495 kroner inklusive buskørsel, morgenkaffe med rundstykker, lokalguide, entré til museum samt frokost.

Tilmelding til Læserklubben.