Københavner-børn skal lære om landbrug i det midtjyske

Søren Nielsen 

Midt- og nordjyske landmænd får fra i dag og to dage frem besøg to sjette klasser fra det indre København

LEMMING Landmændene Anne og Michal Jokumsen fra Lemming åbner i dag deres gård for to københavnske skoleelever, som skal bo på gården i et par dage for at lære om livet som landmand.

Besøget er en del af Arlas initiativ Junior Landmand, hvor 21 nord- og midtjyske landmænd får besøg af 6.V og 6.U fra Sølvgades Skole i indre København.

Der bor færre og færre børn på landet i Danmark. Siden 2010 er andelen af danske børn, som vokser op på landet, faldet med 20 procent fra 180.000 til 145.000 børn.

Mange bysbørn oplever derfor ikke landbrug tæt på, for der kan være langt fra barnets hverdag i København til at malke køer i Midtjylland.

Men nysgerrigheden blandt børnene fejler ingenting, og interessen for at lære om livet på en gård er stor.

Derfor inviterer 21 Arla-landmænd nu københavnske skolebørn til at bo på deres gårde. Her skal børnene lære om en mælkebondes daglige rutiner og selv prøve livet i en landmandsfamilie. Og landmændene og deres familier skal lære om, hvordan det er at vokse op i en storby langt væk fra naturen.

Anne og Michal Jokumsen, der er medindehavere af gården Brunbak I/S i Lemming, er for andet år i træk blandt de landmænd, som er med i Junior Landmand, og familien får de to københavnske skolebørn Mathilda og Sille på besøg.

Ægteparret og deres tre børn glæder sig blandt andet til at give børnene et ægte billede af, hvordan landbrug anno 2018 foregår.

- Jeg tror, at børnene vil få en forståelse for, hvorfor vi gør, som vi gør. Vi kan blandt andet vise dem, at ganske almindelig mælkeproduktion kan levere en god vare samtidig med, at vi behandler dyrene godt. De børn, der besøgte os sidste år, blev i hvert fald meget overraskede over, hvor godt dyrene egentlig har det. På den måde håber vi, at kommer af med nogle af deres fordomme og tager hjem med et mere naturligt billede af, hvordan et landbrug fungerer, siger Michal Jokumsen, der igennem 18 år har været andelshaver i Arla.