Midtjysk udvalg: Hæv priserne på cigaretter markant

Søren Nielsen 

Udvalg i Region Midtjylland opfordrer til markant stigning af tobakspriser

SUNDHED Rygning er den enkeltfaktor, der har størst betydning for folkesundheden, og derfor ønsker Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland markant højere tobakspriser

Det midtjyske udvalg ønsker tobakspriser på niveau med Norge og England, hvor en gennemsnitlig cigaretpakke koster ca. 100 kr. mens den i Danmark koster omtrent det halve, nemlig 45 kr.

Sådan lyder det i en fælles udtalelse, som udvalget har sendt ud.

I det politiske udvalg mødes repræsentanter for kommuner, praktiserende læger og region om fælles sundhedsløsninger som at tilbyde alle borgere hjælp til rygestop og meget andet.

- Det går den gale vej med rygningen. Flere unge 16-24-årige ryger dagligt, kan vi se af vores sundhedsprofil. Vi ved, at stigende tobakspriser har tre gange så stor effekt på unge rygere som på voksnes rygning, siger formand for udvalget Henrik Fjeldgaard (S), der er fra Silkeborg.

Søger støtte
Derfor vil han have regeringen til at hæve tobaksafgifterne, så tobakspriserne stiger.

- Vi hjælper folk, der allerede ryger, med direkte henvisning til rygestopkurser fra fx hospitaler. Vi skal også hjælpe fremtidens unge til ikke at begynde at ryge, siger næstformand i udvalget, Ib Lauritsen.

Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland opfordrer resten af landets sundhedskoordinationsudvalg til at støtte op om kravet, der skal sendes til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).