Personlige uenigheder bag brud i Grundfos-fond

Kim Simmelsgaard 

Strategien for Poul Due Jensens Fond blev i første omgang nævnt som årsag til, at formanden, næstformanden samt endnu et bestyrelsesmedlem forlod fonden

BJERRINGBRO Indtil i mandags var Jens Bager formand for Poul Due Jensens Fond - håndplukket til posten, som har betrådte for syv måneder siden, hvor han afløste Niels Due Jensen på posten.

Niels Due Jensen forlod dengang ikke blot formandsposten med også bestyrelsen.

Mandag meddelte Poul Due Jensens Fond så ud af det blå, at Jens Bager, næstformand Ingelise Bogason samt bestyrelsesmedlem Anne-Birgitte Albrectsen forlod bestyrelsen på grund af strategiske uenigheder for fonden.

Et udramatisk brud udadtil men allerede søndag havde trioen meddelt Erhvervsstyrelsen, at den ville forlade fonden.

Det skriver , der også nævner, at den afgående formand sendte en redegørelse til Erhvervsstyrelsen, der normalt blot modtager et fratrædelsesbrev.

I en mail til Jyllands-Posten skriver Jens Bager om sin fratræden:

»Det er selvfølgelig altid ærgerligt, den slags sker. Men en gang imellem er det bare ikke muligt at opnå enighed i bestyrelsesarbejdet.

Sådan var det i dette tilfælde, og det har vi taget konsekvensen af«.

Strategien i Poul Due Jensens ligger i faste rammer og burde derfor ikke kunne give anledning til »strategiske uenigheder«. Desuden har Ingelise Bogason været medlem af fonden siden 2011, så meget tyder på, at der ligger personlige uenigheder bag trioens pludselig afgang.

Anders Drejer, professor i ledelse ved Aalborg Universitet, er heller ikke i tvivl om, at der ligger et regulært personsammenstød bag de tre betyrelsesmedlemmers pludselige fratræden.

- Noget må jo have overrasket de tre i sådan en grad, at de har sagt: Det her kan vi ikke lægge navn til, siger han til Jyllands-Posten.

De tre bestyrelsesmedlemmer har været i dialog op til beslutningen om at forlade fondsbestyrelsen, og meget tyder på, at der har været tale om en dramatisk udvikling i fonden.

Jyllands Posten fortæller, at Poul Due Jensens Fond allerede mandag entrerede med et af Danmarks største advokat-firmaer, Bech-Bruun, til at håndtere en sag over for Erhvervsstyrelsen.

Bech-Bruun blev også ifølge Jyllands-Posten brugt af fonden tilbage i 2014, hvor fonden med Niels Due Jensen som formand ændrede vedtægterne. Et indgreb, der sendte tråde helt ind i ledelsen i Grundfos, og som har indvirkning de dispositioner, der foretages på det forretningsmæssige plan.

Der bliver nu indkaldt til et bestyrelsesmøde i fonden med et eneste punkt på dagsordenene - valg af nye medlemmer til bestyrelsen i Poul Due Jensens Fond.

Niels Due Jensen ønsker ikke for nuværende at kommentere sagen omkring Poul Due Jensens Fond.

Her er der nu ni personer tilbage i bestyrelsen - fire familiemedlemmer, formanden for koncernbestyrelsen samt fire medarbejdervalgte medlemmer.

Alle med tilknytning til Grundfos modsat de tre, der gik fra bestyrelsen søndag i sidste uge.