Anders Dam ville fra sit kontor i Jyske Bank i Vestergade have haft udsigt til højhuset på 12 etager. - Der kom mange gode pointer og argumenter frem på bytingsmødet. Det er én af forklaringerne på, at vi vælger ikke at bygge et højhus, siger Anders Dam. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Jyske Bank fik tilbudt millioner for at låne aktier ud til udbyttefidus

Danmarks tredjestørste bank blev forsøgt udnyttet til mulig udbyttesvindel i 2014, fortæller topchef.

SILKEBORG Milliardsvindlen med dansk udbytteskat kunne i 2014 have omfattet Jyske Bank-aktier, hvis ikke banken havde været vågen over for flere rundhåndede tilbud om aktieudlån.

Ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, fortalte onsdag i , at banken for fire år siden fik mistænkelige tilbud om at låne aktier ud henover udbyttedagen, hvor der udbetales overskud til aktionærerne.

- Den pågældende bank ville gerne styre det hele for os, så vi skulle stort set ikke røre en finger for at tjene et pænt tocifret millionbeløb, siger han til DR Nyheder.

Der var tale om tre tilbud henover året. Det sidste af dem på 3,4 millioner dollars - omkring 19 millioner kroner i datidens kurs.

- Det var til fordeling mellem os og dem, der skulle forestå arbejdet. Men vi takkede altså nej, siger Anders Dam.

Udlån af aktier er ikke mistænkeligt i sig selv, da det i vid udstrækning bliver brugt af investorer, der spekulerer i faldende aktiekurser - såkaldt shorting eller shortselling.

Men tilbuddet fra personerne bag den bank, som Anders Dam ikke ønsker at sætte navn på, drejede sig om udlån af aktier henover udbyttedagen, hvor der bliver udbetalt udbytte af virksomhedens overskud til aktionærerne.

Netop den form for handel med aktier spiller en central rolle i den svindel mod de europæiske statskasser, som DR i samarbejde med 18 internationale medier har afdækket i de seneste uger.

- Vi undrede os selvfølgelig meget. For det at udlåne aktier er en normal beskæftigelse, men det er ikke normalt at modtage beløb af den her størrelsesorden og slet ikke i det omfang henover udbyttedatoen, som der her var tale om, siger Anders Dam.

I Jyske Bank har man efter afsløringen af den omfattende svindel med refusion af udbytteskat kigget på dokumenterne fra de tre henvendelser i 2014.

- De notater, der ligger, som vi har været tilbage i, viser heldigvis det klarsyn, at vi ikke kunne gennemskue det. Og vi ville ikke være med til potentiel skatteunddragelse i den her sammenhæng. Så vi er frie af den her sag, siger Anders Dam.

Er det hverdag, at man får tilbud af den her slags, som man finder mærkelige, i en bank af jeres størrelse?

- Nej, det er det ikke. Og jeg havde glemt alt om det, indtil jeg hørte om den her udbyttesag, hvor Danmark er blevet svindlet for de her mange milliarder, siger Anders Dam med henvisning til svindlen for 12,7 milliarder kroner mod den danske statskasse.

Burde I ikke have taget kontakt til Finanstilsynet i 2014 og sagt, ’vi har faktisk fået en henvendelse her, der lyder meget mærkelig’?

- Det kan du sige, men det gjorde vi altså ikke.

Anders Dam fortæller, at banken nu overvejer at orientere Finanstilsynet om de mistænkelige tilbud.