70 år i dag: Sidste smash er ikke set fra sygehuskongen

/ritzau/ 

Arbejdersønnen Bent Hansen fra Them stoppede nok i regionerne. Hans børnebørn siger, han knokler videre. For han kan ikke forestille sig andet

THEM Det bliver uden store hyldesttaler og i sluttet familiekreds, når Danmarks mangeårige kong Sundhed fylder 70 år den 6. november.

For Bent Hansen blev efter sin egen mening så rigeligt fejret af det officielle Danmark sidste år. Her trådte han efter 35 år som folkevalgt politiker og mangeårig frontfigur i Danske Regioner frivilligt tilbage fra politik for at overlade roret til andre.

I ti år blev han kåret som den mest magtfulde person i sundhedsvæsenet. I hans tid på broen blev 80 slidte akutsygehuse skåret ned til 21 topmoderne, ventelisterne gik ned, og produktiviteten op, og kræftdødeligheden faldt markant.

- De store munkesten til fremtidens sundhedsvæsen er lagt. Det var et godt tidspunkt at stoppe på, siger han.

Undervejs har han med sit berømte rævesmil og med succes lagt arm både med en nu veloverstået kræftsygdom og en lang stribe af finansministre ved de årlige forhandlinger om regionernes økonomi.

Nu bruges armmusklerne i stedet til to gange ugentlig badmintontræning plus turneringerne sammen med konen i Højbjerg i Aarhus, hvor han bor i dag. Han var god som ung og spiller nu som dengang for at vinde, slår han fast - hvis nogen skulle være i tvivl.

Men stille er der ikke blevet om Bent Hansen trods afskeden med regionerne.

Han blev i foråret af statsminister Lars Løkke Rasmussen udpeget som en af de tre personer i regeringens vigtige ghettoudvalg. Det skal være med til at sikre, at ghettoer allerede i 2030 er en saga blot i Danmark.

- Det er ikke let. Men det er spændende at bruge de politiske håndgreb, man har lært gennem årene, på et helt andet felt end sundhed, siger Bent Hansen.

Desuden har han indgået et samarbejde med kommunikationshuset Lead Agency som rådgiver og sparringspartner for kunder og projekter på sundhedsområdet.

Dertil kommer bestyrelsesposter på Moesgaard Museum, herregårdsmuseet Gammel Estrup samt ikke at forglemme formandsposten for Grenaa Havn.

Fightergenet viser sig igen i hans stolthed over udsigten i år til havnens bedste år økonomisk nogensinde og dermed en tiltrængt sejr for den hårdt pressede Norddjurs Kommune.

Og på et tidspunkt, hvor også regionerne er mere pressede end nogensinde, og mindst tre borgerlige partier vil helt af med dem, tror Bent Hansen stadig, at de overlever en årrække endnu.

Statsministeren har ellers bebudet 21 nye sundhedsfællesskaber centreret om akutsygehusene som et vigtigt led i sit kommende udspil til en ny sundhedsreform.

- Vil han det, så er han jo nødt til at skære et andet sted, hvis der ikke bare skal blive til mere administration.

- Så mit gæt, og det er et rent gæt, er, at statsministeren vil spille ud med, at de fem regioner skæres ned til tre, siger Bent Hansen.

/ritzau/