En række påbud til Jyske Bank efter hvidvask-rapport

Søren Nielsen 

Finanstilsynet har offentliggjort sin undersøgelse af hvidvask i Jyske Bank, der får en række påbud. Blandt andet om at revidere sin risikovurdering og hvidvaskpolitik

SILKEBORG Jyske Bank skal forbedre en række områder i forhold til at dæmme op mod hvidvask.

Det er konklusionen efter at Finanstilsynet har offentliggjort en hvidvaskrapport fredag morgen.

Jyske Bank accepterer rapportens konklusioner, og en række tiltag er allerede sat i værk for at leve op til korrekt ageren på området. Det skriver banken i en pressemeddelelse.

- Vi er tilfredse med, at Finanstilsynet konstaterer, at banken har gennemført væsentlige tiltag på området og prioriteret indsatsen mod hvidvask og terrorfinansiering. Det er betryggende, at Finanstilsynets observationer handler om at styrke processer og kontrol på hvidvaskområdet og ikke om konkrete tilfælde af misbrug af banken til hvidvask, siger bankdirektør Peter Schleidt og fortsætter:

- Det har den allerhøjeste bevågenhed overalt i organisationen at undgå, at Jyske Bank misbruges til hvidvask. Banken anvender ca. 200 årsværk til forebyggelse og kontrol af hvidvask, og i 2018 forventer banken at foretage ca. 3000 underretninger om mistanke om hvidvask til Hvidvasksekretariatet, tilføjer Peter Schleidt.

Banken får blandt andet påbud om at sikre, at der den hvidvaskansvarlige er uafhængig af andre afdelinger og placeres korrekt i organisationen. Fremover under den juridiske direktør.

Desuden får banken påbud om at sikre, at der er tilstrækkelige kontroller i forhold til datterselskabet i Gibraltar og filialen i Hamborg.

Finanstilsynet skriver også, at Jyske Bank mangler tilstrækkelig sikkerhed for, at dens udenlandske enheder overholder den lokale lovgivning samt for, at banken har overblik over koncernens samlede hvidvaskrisiko.

Endelig skal banken også blive bedre til at kende kunderne og vurdere aktiviteter på tværs af landegrænser.