Fremtiden ligger i symaskinen

Tekst: Peter Bruvik-Hansen 

Salaheddin Mesto har investeret i seks symaskiner og lejet sig ind i lokale på Nygade, hvor han åbner skrædderi

SKRæDDERI - Jeg tror jeg kan lave det meste. Alt lige fra at sy lynlås i et par jeans eller en jakke, og så til at sy en festkjole helt fra bunder, lyder det fra Salaheddin Mesto, der fra lejede lokaler på Nygade har åbnet »Nygade skrædder«.

Her tilbyder han alle former for nysyninger, reparationer og omforandringer for private, ligesom han er klar til at løse broderiopgaver til eksempelvis firmaer og butikker, der gerne vil have logoer på deres arbejdstøj.

Erfaringen har han blandt andet fra Syrien, der tidligere havde en blomstrende tekstilindustri.

- Dengang var der mange fabrikker i Syrien, der syede tøj. Mange udenlandske firmaer, fik produceret deres tøj i Syrien, siger Salaheddin Mesto, der selv fik arbejde på en fabrik.

Det skal nok gå
Siden etablerede han sit eget lille skrædderi, men valgte i 2008 at flygte til Danmark.

Her boede han halvandet år på asylcenter, inden han blev familiesammenført med sin hustru og parrets børn.

- Ja, de var altså små dengang, smiler Salaheddin Mesto med henvisning til sønnen Miran og datteren Sian, der er mødt op som støtte og sproglig support i faderens nye skrædderi.

Dat danske sprog sidder nemlig ikke helt rigtigt i munden, men Salaheddin Mesto har dog ingen problemer, når han fortæller, hvorfor han har åbnet et skrædderi.

- Det er mit job. Jeg kan godt lide det, og jeg mener, at jeg er dygtig nok til at kunne åbne et skrædderi i Danmark. Jeg har tænkt over det et stykke tid, og jeg tror på, at det nok skal gå, siger han.

Syr kjoler fra bunden
Og maskinparken er på plads. Seks forskellige sy- og broderimaskiner står linet op i skrædderiet, men indtil videre er det dog blot ham selv, der bliver beskæftiget i skrædderiet. Om end sønnen Miran efter planen vil komme i forretningen efter skoletid.

Og der skal nok være opgaver til Silkeborgs nye skrædder, vurderer Salaheddin Mesto, der dog godt ved, at der er en tendes til, at mange smider deres tøj ud, når det går i stykker.

- Men, der er jo også folk, der godt kan lide deres tøj, og gerne vil bevare det, hvis det går i stykker. Og der er jo også nogen, der har købt dyrt tøj. Og de smider jo heller ikke tøjet ud, hvis det går i stykker, siger Salaheddin Mesto, der håber at kunne få bestillinger på festkjoler.

- Festkjoler er godt. Mænd bruger jo ikke så mange penge på tøj. De bruger bare det tøj, de har i skabet. Kvinder vil gerne have noget nyt, når de skal til fest, og så kan jeg hjælpe med at sy den helt fra bunden, siger han.

Fik hurtig job på Mascot
Udover sine erfaringer fra Syrien, har Salaheddin Mesto års erfaring fra Mascot. Her bemærker han ikke uden stolthed, at han hurtigt fik fastansættelse.

- Jeg var i praktik i en måned, så sagde de, at de ville ansætte mig. De kunne godt se, at jeg kunne finde ud af det. Jeg har været meget glad for arbejdet på Mascot, for det har givet mig mere erfaring, som også er nødvendig, når man skal åbne sit eget skrædderi, siger Salaheddin Mesto.

Nygade Skrædder følger åbningstiderne for byens øvrige forretningsdrivende.