Kirkekoncert med kontrabas i centrum

Kammerorkester giver koncert i Silkeborg og Them kirker med kontrabassist Mads Uldall-Jessen som solist

MUSIK Der venter publikum en speciel musikalsk oplevelse ved koncerter i Silkeborg Kirke lørdag og i Them Kirken på søndag.

Ved koncerten er solisten, der skal spille sammen med Silkeborg Kammerorkester, nemlig en kontrabassist med lokale rødder. Solisten er den konservatorieuddannede bassist Mads Uldall-Jessen, der er født og opvokset i Them. Han er søn af Estrid og Thems tidligere sognepræst Niels Uldall-Jessen.

Mads Uldall-Jessen var allerede i teenageårene optaget af at spille bas - først elbas og siden kontrabas. Han er uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium og har spillet i næsten alle landsdelsorkestrene, herunder Aarhus Symfoniorkester.

Kontrabassens rolle i et orkester er normalt at lægge bunden for de stykker, der bliver spillet.

Og modsat dens lillebror, celloen, som de fleste komponister har skrevet utallige værker til som soloinstrument, er det meget begrænset, hvor mange solokoncerter der er skrevet til en kontrabas.

Hans Holm fra Vrads dirigerer kammerorkesteret. Han fortæller, at årsagen til, at kontrabassen sjældent ses i hovedrollen kan være, at den er et stort instrument med strenge, der klinger dybt og som derfor ikke evner at nå op, hvor både violionen og celloen er »i deres es«.

- Men sådan bliver det ikke ved koncerten i Them, for ikke mange kan styre det store instrument som Mads Uldall-Jessen, lover Hans Holm.

Sammen med kammerorkesteret vil Mads Uldall-Jessen spille en koncert, som er skrevet af svenske Lars Erik Larsson: Concertino for kontrabas og strygerorkester.

Værket bære tydeligt præg af den nordiske tone og ikke mindst den svenske folkemusik.

Senere i koncerten vil Mads Uldall-Jessen spille P. Tjaikovskijs smukke værk, »Andante Cantabile«, der normalt bliver fremført af en cellist.

Silkeborg Kammerorkester fejrer sit 60 års jubilæum med blandt andet weekendens to koncerter, hvor der også er musik af Grieg, Sibelius og Carl Nielsen på programmet.