Nu tændes 1000 stjerner

Tekst: Peter Bruvik-Hansen 

Efter black friday følger decembers julehygge, der i midtbyen begynder fredag 30. november, hvor borgmester Steen Vindum tænder juletræet

»Nu tændes tusind julelys, på jorden mørk og rund, og tusind stjerner stråler ned fra himlens dybblå bund«

Sådan lyder det i sangen af Emmy Köhler og Troels Sørensen, der passende kan danne musikalsk tapet for den officielle åbning af julehyggen i Silkeborg, der finder sted fredag 30. november

Her vil såvel midtbyens julebelysning og juletræet på Torvet blive tændt, og alle er inviteret med til begivenheden, der sidst på eftermiddagen begynder med udlevering af 200 fakler. Det er Handel Silkeborg, der med tændte fakler sørger for den stemningsfulde ramme om arrangementet, hvor alle fremmødte følges rundt i midtbyens gader. Her bliver julebelysningen tændt i takt med at optoget bevæger sig rundt.

Turen rundt er berammet til en lille halv time, og tilbage ved udgangspunktet på Torvet, gælder det efterfølgende den officielle tænding af juletræet.

Her vil borgmester Steen Vindum traditionen tro sikre, at det kommer til at ske på behørig vis. Et arrangement, der altid trækker en del silkeborgensere til midtbyen.

Dagen efter begynder juletoget at køre rundt i byens gader, og her vil man også kunne møde nisserne Igor og Flora, der går rundt med deres lille hest, der efter sigende skulle være »verdens mindste«. Om det er sandt, er uvist, men sikkert er det, at den lille hest og nisserne vil give begejstrede smil hos de mindste.

Søndag 2. december fortsætter den gode julestemning, når Silkeborg tager imod Julemanden.

Traditionen tro sejler en af Hjejleselskabets både ud fra Silkeborg Havn, og returnerer omkring klokken 11 med julemanden, der bliver samlet op ved De små Fisk. Fra havnen følges julemanden op til Torvet, hvor han indtager sin lille træhytte. Her vil han frem til juleaften kunne træffes tirsdag, torsdag, lørdag og søndag.

Festlighederne søndag afsluttes med fællessang og julenumre, som Muddi - kendt fra Muddi og Salamidrengene - står i spidsen for.